Ziarul electronic al arădenilor

România trece la ora oficială de iarnă

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea dintre 26 și 27 octombrie. 

Atunci ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, spre deosebire de trei ore, în ora de vară.

Deși s-a discutat foarte mult de renunțarea la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată, astfel că cel puțin anul acesta și anul viitor, această practică va continua.

Se va reveni la ora de vară, când ceasurile se dau înainte cu o oră și ora 3.00 va deveni ora 4.00, în ultimul weekend din martie 2020, în noaptea de 28 spre 29 martie 2020.

Ce se va întâmpla cu ora de iarnă

Parlamentul European a votat pentru renunţarea la sistemul orelor de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă.

Măsură va fi aplicată din 2021, iar până atunci, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor să rămână la ora de iarnă sau la ora de vară. Multe dintre statele membre UE au instituit schimbarea ore în timpul crizei petroliere din anii ’70, pentru a profita mai mult de lumina zilei pe timp de vară şi a face economie de energie.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Pentru organismul uman, shimbarea orei se traduce prin mai multă oboseală, probleme de adormire, senzația de a nu se fi odihnit la trezire și mai multă irascibilitate, ceea ce provoacă mai mult stres.

De asemenea, există unii hormoni, cum ar fi prolactina, care sunt alterați. Producția acestor hormoni este mai mare dimineața devreme și o schimbare a orei poate afecta comportamentul, provocând deci o mai mare irascibilitate. Spre exemplu, la menopauză, femeile au deja o fluctuație hormonală mai mare, pe lângă tulburări de insomnie sau dispoziție, astfel încât avansarea sau întârzierea ceasului le va înrăutăți simptomele.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze sănătatea, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc -, și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

Mersul trenurilor, la schimbarea orei

CFR Călători informează că, începând din 27 octombrie 2019, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

„În noaptea 26/27 octombrie 2019, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie“, au arătat reprezentanţii companiei.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2019, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Înainte de efectuarea călătoriei, CFR le recomandă pasagerilor să se asigure că au bilet, pentru evitarea taxării suplimentare în tren corespunzătoare rangului de tren şi zonei kilometrice şi/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.