Ziarul electronic al arădenilor

Retrospectiva Filmului Românesc, la cinematograful Arta. PROGRAM

Sfârşitul lunii iunie aduce la Cinema Arta cea de-a patra ediție a Retrospectivei Filmului Românesc.

Joi 28 iunie, de la ora 20.00 vizionăm filme documentare realizate de trei dintre cele mai titrate regizoare ale momentului: Adina Pintilie, Ivana Mladenovic şi Mara Trifu.

Iar după proiecție, avem ocazia să stăm la discuţii cu Andrei Rus, lector universitar la UNATC şi actualul coordonator al Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania“.

Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit și face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.

Intrarea este liberă.

Cele trei documentare au fost produse în cadrul prestigiosului Aristoteles Workshop şi prezintă universuri aparte din ipostaze intime.

Astfel „Gutuiul japonez“ semnat de Mara Trifu ne face cunoștință cu Clotilde Grosu care povestește despre viața la 90 de ani, trecerea timpului și rememorarea trecutului. „Dacă 6 ar fi 9“ de Ivana Mladenovic prezintă realitatea unui auto-proclamat artist de 50 de ani din satul Vama (Suceava), iar „Nu te supăra, dar…“ în regia Adinei Pintilie pășește pe o linie fină a intimității prin observarea unor pacienți dintr-un azil pentru tulburări psihice.

Andrei Rus este lector universitar în cadrul Facultăţii de Film UNATC din Bucureşti, unde predă cursuri de istoria și analiza filmului şi coordonează Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania“.

Rus a coordonat timp de șapte ani revista de cinema „Film Menu“ şi a organizat, împreună cu ceilalţi colegi de redacţie, proiecţii periodice de filme, în cadrul Cineclubului Film Menu și a evenimentului „Să Film!“, în sala de cinema din cadrul Facultății de Film.

A realizat selecții de filme pentru festivaluri de film din România („Timishort“ și „NexT“). A fost membru al mai multor jurii de specialitate în cadrul unor festivaluri de film, inclusiv în Juriul Revelation France 4 al secțiunii „Semaine de la Critique“, de la Festivalul de Film de la Cannes.

A fost consilier pentru cinematografie al miniștrilor culturii Vlad Alexandrescu și Corina Șuteu.

Program

Gutuiul japonez (2011)

regia: Mara Trifu

durată: 21 min.

Dacă 6 ar fi 9 (2013)

regia: Ivana Mladenovic

durată: 34 min.

Nu te supăra, dar… (2015)

regia: Adina Pintilie

durată: 48 min.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Centrul Municipal de Cultură Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.