Ziarul electronic al arădenilor

Retro IT. Calculatoare și laptopuri vechi, expuse în clădirea Preparandiei

Aproximativ 100 de calculatoare și laptopuri vechi, produse atât în România, cât și în străinătate, sunt expuse, începând de vineri, în clădirea Preparandiei din municipiul Arad.

Expoziția Retro IT, organizată de Primăria municipiului și Centrul Municipal de Cultură, va fi deschisă până în data de 8 ianuarie 2018, iar vizitatorii vor putea vedea calculatoare și laptopuri cu o vechime de peste 35 de ani.

Tehnica expusă în expoziție aparține colecționarului arădean Florin Mărcuș. Acesta a spus că a început să colecționeze aparatura în urmă cu opt ani. „Am început prima dată să colecționez microprocesoare, iar în urmă cu trei ani am început să colecționez și calculatoare și laptopuri. Unele le-am primit de la prieteni, colegi, altele le-am cumpărat din diverse locuri. Aproape toate calculatoarele și laptopurile expuse sunt funcționale, iar celelalte urmează să fie puse în funcțiune“, a spus Florin Mărcuș.

Cel mai vechi calculator expus este un „Dragon 32“. Acesta este un calculator personal fabricat în anii ’80. Numărul 32 din denumire provine de la memoria RAM: 32 kilobytes. A fost printre primele calculatoare care pe lângă ieșirea TV au inclus și un port pentru legarea la un monitor dedicat, Composite Video, care, în acea perioadă, era puțin utilizat din cauza prețurilor mari al monitoarelor, dar oferă posibilitatea de a fi legat la televizoarele moderne.

Un alt calculator care a făcut istorie este în colecția expusă de Florin Mărcuș. Este vorba de TI-99/4A, din 1981, primul calculator personal pe 16 bits, construit în jurul procesorului TMS9900 CPU, ce rula la 3.0 MHz. Au fost create aproximativ 100 de jocuri pentru acest calculator, majoritatea fiind publicate de firma Texas Intruments. În acea perioadă a vânzărilor, acest model deține aproximativ 35% din piața de calculatoare din SUA.

Toate calculatoarele și laptopurile expuse în clărirea Preparandiei sunt însoțite de detalii tehnice și un scurt istoric.

Florin Mărcuș a spus că intenționează să deschidă o expoziție permanentă sau  muzeu IT în Arad.

Expoziția este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 18.00, iar intrarea este liberă.

text: actualitati-arad.ro

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.