Ziarul electronic al arădenilor

Restaurarea cetăţilor Şoimoş şi Şiria, în impas. CJ Arad caută proiectanți

Consiliul Județean Arad continuă demersurile pentru restaurarea cetăților Șiria și Șoimoș, care au fost trecute în administrarea autorităților județene, însă nu găsește arhitecţi interesaţi să realizeze proiectul tehnic pentru cele două obiective.

În acest sens, CJ Arad va scoate din nou la licitaţie realizarea proiectului tehnic pentru cetăţile Şoimoş şi Şiria. Conform autorităților județene, este a treia oară când Consiliul Judeţean încearcă să găsească arhitecţi interesaţi să realizeze proiectul celor două cetăţi.

Valoarea totală a proiectului tehnic pentru ambele obiective este de 1,7 milioane lei, fără TVA.

„Spuneam zilele trecute că găsim cu foarte mare greutate arhitecţi interesaţi să participe la procedurile de achiziţie publică, şi asta îngreunează investiţiile. În ce priveşte cele două cetăţi, la prima procedură, în februarie 2017, nu s-a prezentat nimeni. Am repetat-o, în cursul anului 2017, iar atunci operatorul economic participant la licitaţie a refuzat să răspundă solicitărilor de clarificări transmise de comisia de evaluare, deci în condiţiile legii procedura a fost anulată. Acum, încercăm a treia oară să găsim o firmă de proiectare care să ne dea soluţia referitoare la cetăţi, pentru ca în baza ei să putem accesa fondurile necesare renovării”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Preşedintele CJ Arad face un apel public la arhitecţii interesaţi să proiecteze cele două cetăţi pentru a-şi depune oferta pentru servicii de proiectare, cercetare şi întocmirea documentaţiilor tehnico-economice. Procedura va fi lansată în luna aprilie.

Cei interesaţi pot obţine informaţii suplimentare la Direcţia de Comunicare şi Strategii a Consiliului Judeţean Arad, Arad, strada Corneliu Coposu nr. 22, sau prin e-mail, transmiţând o solicitare la adresa consiliu@cjarad.ro.

Consiliul Judeţean Arad a trecut, în 2016, în administrarea sa cele două cetăţi cu valoare istorică, aflate în ruină, cu scopul de a le restaura cu bani europeni, costurile ridicându-se la 10 milioane de euro.

Autorităţile judeţene speră să poată restaura cele două cetăţi cu fonduri europene, câte 5 milioane de euro pentru fiecare clădire istorică.

Pentru realizarea acestui obiectiv, CJ Arad a lansat, în 2017, licitația publică pentru serviciile de proiectare-cercetare și întocmirea documentațiilor tehnico-economice privind restaurarea cetăților Șiria și Șoimoș.

„În prezent, Cetatea Șoimoș și Cetatea Șiria se află în stare avansată de degradare și prezintă pericol public pentru vizitatorii săi, fiind necesare lucrări de intervenții de anvergură pentru conservarea prin metode de restaurare/consolidare/conservare/protecție și realizarea de construcții noi. Consiliul Județean Arad intenționează să promoveze și să obțină finanțare pentru proiectul «Restaurarea Cetății Șoimoș» și proiectul «Restaurare Cetatea Șiria», prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020“, se menționează în documentația pentru licitație.

În documentație sunt prevăzute și lucrările care trebuie realizate la cele două cetăți din județul Arad.

Astfel, printre lucrările prevăzute sunt consolidarea (provizorie și definitivă) a fortificațiilor realizate din zidărie de piatră, punerea în valoare a elementelor arhitecturale și structurale (turnuri, donjoane, subsoluri).

De asemenea, sunt prevăzute lucrări de protejare a elementelor arhitecturale și structurale, reconstrucția podului de acces la Cetatea Șoimoș, realizarea de alei și platforme de acces, precum și căi de acces.

Cetatea Şiria, care datează din secolul al XIII-lea, este zidită pe Dealul Cetăţii la 496 m altitudine şi a îndeplinit rol strategic având arondate 110 sate. Cetatea are tuneluri ce au înălţime de 1,9 m şi o lăţime la bază de 1,8 m. Cetatea a aparţinut Familiei Bathory şi a fost ocupată de turci.

Cetatea Şoimoş a fost construită de către o familie nobiliară, iar prima atestare documentară datează din anul 1278. Cetetea a fost asediată de căre răsculaţii lui Gheorghe Doja, a aparţinut printre altele şi familiei Hohenzollern de Brandenburg, a fost ocupată de turci şi a fost sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat în ruine.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.