Ziarul electronic al arădenilor

Reprezentanţi ai societăţii civile cer liderilor PNL, USR PLUS şi UDMR să înceteze dialogul cu AUR

Zeci de personalităţi au adresat o scrisoare deschisă liderilor PNL, USR PLUS şi UDMR, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de deschiderea la dialog a unor membri marcanţi ai partidelor din coaliţia de guvernare către AUR, formaţiune considerată radical-populistă, de factură extremistă.

Printre semnatarii documentului se numără Cristian Pârvulescu, Andrei Cornea, Ciprian Mihali, Mădălin Hodor, Claudiu Crăciun, Andrei Ţăranu, Alfred Bulai, Liviu Antonesei, Rodica Culcer şi Michael Shafir.

Documentul poate fi semnat online în continuare pe site-ul petitieonline.com.

Scrisoarea este adresată liderilor PNL, USR PLUS şi UDMR, respectiv Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor.

„Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanţi pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanţi ai partidelor din coaliţia de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR. Partidul AUR este o formaţiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existenţă pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă.

Un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste şi naţionaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraţioniste, anti-globaliste şi anti-individualiste, şi cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcţia de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiaşi partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societăţii liberale şi a sistemului instituţional de valori al democraţiei liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democraţie”, se arată în textul scrisorii.

Semnatarii documentului arată că în ultimele săptămâni, miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Sănătăţii au discutat „nestingheriţi“ cu conducerea AUR şi că atitudinea afişată de membri ai Guvernului care, prin poziţionarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă şi inadmisibilă.

„Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor şi mijloacelor de acţiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze şi să îi normalizeze proiectul politic.Nici subiectele abordate (importante şi urgente, fără îndoială) şi nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziţia) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale.

Orice dialog între membrii Guvernului şi reprezentanţii AUR poate şi trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituţie, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relaţia cu AUR doar în condiţiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliţia de guvernare s-ar asigura astfel că menţine un «cordon sanitar» în jurul unei formaţiuni periculoase pentru democraţia noastră”, mai susţin semnatarii scrisorii adresată liderilor coaliţiei.

Personalităţile care au semnat scrisoarea afirmă că, în multe ţări europene, partide extremiste au ajuns în Parlament, dar că nu în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoinţă.

„Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formaţiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formaţiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate.Ştim cu toţii foarte bine că adevărata importanţă a asumării şi respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant şi nestingherit cu reprezentanţi ai unui partid aflat în flagrantă contradicţie cu principiile pe care partidele din coaliţia de guvernarea clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliţia de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat”, mai spun reprezentanţii societăţii civile.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.