Ziarul electronic al arădenilor

Reparații capitale la Podul Decebal din Arad

Podul Decebal din Arad, construit în urmă cu peste 40 de ani, va fi supus unor lucrări de reparații, autoritățile locale afirmând că acesta este într-o stare avansată de degradare.

Pentru realizarea acestor lucrări, Primăria Municipiului a demarat procedurile pentru contractarea unui proiectant care să execute proiectul tehnic și documentația necesară reparațiilor capitale.

Conform anunțului de pe pagina Serviciului Electronic de Achiziții Publice, valoarea estimată a proiectului tehnic și a documentației necesare lucrărilor este de 138.370 lei, iar data limită până la care se pot depune ofertele este 31 iulie.

În anunț se menționează că sunt necesare lucrări de reparații și consolidare la nivelul căii de pod, la suprastructura podului, la infrastructuri, la rampele de acces și lucrări de degajare a albiei râului Mureș.

„Lipsa lucrărilor de întreținere și reparaţii, creșterea intensității traficului și a sarcinii pe osie au afectat starea tehnică și funcţionalitatea astfel încât, dacă nu se adoptă măsuri urgente de efectuare a lucrărilor de reparaţii capitale, însoțite de consolidarea unor elemente constructive, este pusă în pericol siguranţa circulaţiei rutiere și pietonale pe Podul rutier Decebal“, se arată în documentația de licitație.

Conform estimărilor, numărul utilizatorilor care tranzitează Podul Decebal este de 20.000, în 24 de ore.

Podul Decebal a fost construit în anul 1973 și asigură accesul pietonal și auto către Ștrandul Neptun și către cartierele Aradul Nou, Subcetate și Micălaca.

Anul trecut, în luna iulie, într-o ședință a Consiliului Local Municipal, a fost supus votului și aprobat proiectul privind studiul de fezabilitate pentru reparaţii capitale la Podul Decebal.

Valoarea investiției prezentată în proiect este de 9.645.758 lei, iar termenul de execuție al lucrărilor este de 8 luni.

Printre avantajele realizării acestei investiții se numără reducerea poluării fonice şi a aerului, creşterea gradului de siguranţă în circulaţia rutieră, creşterea duratei de exploatare a podului cu peste  25 ani, eliminarea denivelărilor şi ale degradărilor apărute la nivelul structurii rutiere şi proiectarea unei structuri rutiere care să preia eforturile induse de traficul de perspectivă, creşterea fluenţei traficului rutier, precum și reducerea numărului de accidente.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.