Ziarul electronic al arădenilor

Regina Ana, înmormântată în noua catedrală de la Curtea de Argeş

reginaRegina Ana a fost înmormântată, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeș.

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 15.45, cu trei sferturi de oră întârziere, la Curtea de Argeş, pe traseu cortegiul fiind întâmpinat de sute de oameni cu flori, steaguri sau lumânări.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, în frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.

Ceremonia de înmormântare a Reginei Ana de la Curtea de Argeş a început, sâmbătă, în jurul orei 15.50, cu aproape o oră întârziere faţă de programul stabilit iniţial, în sunet de trompetă şi în bătaia clopotelor.

Un militar din Regimentul de Gardă Mihai Viteazul a purtat crucea cu numele Reginei Ana, iar un altul a dus coroana reginei, din flori albe, care a fost aşezată pe sicriul purtat pe braţe de opt militari ai Regimentului şi aşezat pe un catafalc amplasat în faţa intrării în noua Catedrală Arhiepiscopală.

Pe traseul spre Curtea de Argeş, sute de oameni din localităţile prin care a trecut cortegiul funerar au ieşit pe marginea drumului pentru a întâmpina maşina morturară care a purtat trupul neînsufleţit al Reginei Ana.

Funeraliile reginei Ana au început, sâmbătă, la Bucureşti, cu o scurtă slujbă în rit ortodox, oficiată de către patriarhul Daniel în Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost aşezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic.

Cortegiul funerar a plecat din Piaţa Palatului Regal, din Bucureşti, sâmbătă, în jurul orei 12.00, şi a circulat cu o viteză redusă prin centrul Capitalei până la Piaţa Charles de Gaulle, de unde maşinile au accelerat în drumul către Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu s-au făcut opriri, dar prin localităţi cortegiul a încetinit.

Acestea au fost primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale  reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul României a decis ca ziua înmormântării Reginei Ana să fie zi de doliu naţional.

CITITI SI: A murit Regina Ana. Avea 92 de ani

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.