Ziarul electronic al arădenilor

Regenerarea urbană a Aradului începe anul viitor

berdProiectul privind regenerarea urbană a cartierelor de bocuri din Arad, construite în perioada comunistă, va începe anul viitor, iar lucrările vor fi executate în următorii trei ani.

Valoarea totală a investițiilor programate pentru modernizarea cartierelor arădene este estimată de proiectanți la 50 milioane de euro, din care 20 milioane euro vor fi obținuți dintr-un împrumut de la BERD.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, și reprezentantul BERD pentru România și Bulgaria au semnat, miercuri, contractual de împrumut.

„Aradul realizează, astăzi, un mare obiectiv. Proiectul privind regenerarea urbană este al treilea mare proiect din municipiul Arad şi ca dimensiune şi ca importanţă. Acest proiect se adresează cartierelor de blocuri, unde avem peste 60.000 de locuitori“, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a menționat că lucrările vor consta în refacerea sau amenajarea spațiilor verzi, a locurilor de joacă, modernizarea căilor de acces și a iluminatului public, amenajare de parcări, inclusiv construirea de parcări colective etajate.

„Prin acest proiect fluidizăm traficul dintre blocuri, realizăm un număr importat de parcări, pe o suprafaţă de peste 200.000 de metri pătraţi, realizăm peste 40 de kilometri de trotuare, vom ridica acea calitate a spaţiilor verzi pe 7 hectare, iar pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi vom realiza locuri de joacă pentru copii, cu regim închis“, a spus Falcă.

Primarul a anunțat că proiectul ethnic va fi finalizat în toamna acestui an, lucrările urmând să înceapă anul viitor.

„Acest proiect începe cu o finanţare locală şi a BERD. Proiectul tehnic se va finaliza în luna septembrie şi, sperăm ca în primăvara-vara anului viitor să avem constructor, să începem această lucrare importantă. În cadrul acestui proiect, pentru prima dată în istoria Aradului, vom avea 9 parcări supraterane, astfel încât confortul cetăţenilor din zonele de locuit să fie unul bun. Constructorul va prezenta timpul de execuţie, noi estimăm să avem maximum trei ani“, a mai declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit înțelegerii cu BERD, împrumutul va fi rambursat în 18 rate semestriale. BERD a oferit 300.000 de euro, ca sprijin pentru realizarea proiectului ethnic

Proiectul privind regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor din cartierele Alfa, Faleza Mures, Confecții, Micălaca, Vlaicu și centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad, vizează îmbunătățirea cadrului de viață în municipiul Arad, prin redefinirea și modernizarea lucrărilor de urbanizare primară și secundară, în special în cartierele de blocuri construite în perioada comunistă.

În cadrul proiectului sunt definite șase mari zone pentru intervenție: cartierul Aurel Vlaicu, partea stângă, respectiv la dreaptă a arterei principale, Micălaca are trei zone (zona dintre Calea Lipovei și str. Voinicilor, zona 300, respectiv zona blocurilor 500-700), cartierul Alfa și zona centrală.

Lucrările vor consta în amenajare de spații verzi, locuri de joacă și recreere, modernizarea căilor de acces și a iluminatului public, amenajare de parcări, inclusiv construirea de parcări colective etajate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.