Ziarul electronic al arădenilor

Regenerare urbană de 50 milioane euro, în Arad

DSC_0458Primăria Arad va derula un proiect pentru regererarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din mai multe cartiere din municipiu, cu scopul de a moderniza circulaţia auto și pietonală, dar şi de a asigura noi spaţii de recreere, valoarea estimată fiind de 50 de milioane euro.

„Este unul dintre cele mai mari proiecte ale municipiului şi, din estimările noastre, în 2018, o să avem finalizarea proiectului“, a declarat, luni, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

În cadrul proiectului privind regenerea urbană a cartierelor de blocuri, consultantul desemnat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a predat Primăriei, la sfârșitul săptămânii, trecute studiul tehnic, care cuprinde capitolele „Reabilitare Urbană“ și „Managementul Parcărilor“.

Conform primarului Falcă, studiul cuprinde recomandările BERD, liniile directoare pentru faza de proiectare și propuneri de corelare a prevederilor cu amenajarea terenului.

Falcă a anunțat că documentația va fi prezentată pentru aprobare boardului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care se va reuni în 21 mai, apoi în Consiliul Local Municipal, iar semnarea contractului de finanțare cu municipalitatea este prevăzută pentru 31 mai. În cadrul contractului de asistență financiară, municipiul Arad va beneficia și de un grant pentru elaborarea strategiei de management integrat al parcărilor.

„Este a doua investiție ca valoare realizată, în ultimii 25 de ani, în municipiul Arad. Valoarea totală a proiectului este estimată la 50 milioane euro, din care 20 de milioane euro vor fi finanțate printr-un nou acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este un proiect de impact urbanistic și social major, care va îmbunătăți funcțional și estetic cadrul de viață cotidiană pentru zecile de mii de arădeni care locuiesc în cartierele de blocuri”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Proiectul privind regenerarea urbană a spațiilor din zona blocurilor din cartierele Alfa, Faleza Mures, Confecții, Micălaca, Vlaicu și centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad, vizează îmbunătățirea cadrului de viață în municipiul Arad, prin redefinirea și modernizarea lucrărilor de urbanizare primară și secundară, în special în cartierele de blocuri construite în perioada comunistă.

În cadrul proiectului sunt definite șase mari zone pentru intervenție: cartierul Aurel Vlaicu, partea stângă, respectiv la dreaptă a arterei principale, Micălaca are trei zone (zona dintre Calea Lipovei și str. Voinicilor, zona 300, respectiv zona blocurilor 500-700), cartierul Alfa și zona centrală.

Lucrările vor consta în amenajare spații verzi, locuri de joacă și recreere, modernizarea căilor de acces și a iluminatului public, amenajare de parcări, inclusiv construirea de parcări colective etajate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.