Ziarul electronic al arădenilor

Reforma care nu mai vine

Politicienii ne-au obişnuit să ne „liniştească” – la fiecare start de mandat – că în perioada lui se va face reforma. O reformă care nu mai vine. Dar oare chiar e dorită?

Teofil Grădinaru




Reforma în sine, ca şi expresie sau ca aplicare, înseamnă transformarea unei stări de fapt, modificarea acestei stări de fapt într-un cadru mai bun, mai benefic. Aţi văzut aşa ceva în ultima perioadă de timp, aici referindu-mă la cei peste 20 de ani de democraţie? Eu zic că nu…

Sigur, au fost mari modificări de-a lungul acestor ani, administraţia locală a prins puteri, principiul subsidiarităţii a fost aplicat în unele cazuri. Dar totul s-a făcut fragmentat, uneori în voia curentului, nu ca o strategie de reformă complexă care să aibă un început şi o finalitate clar creionate.

Primarul Falcă a prezentat o radiografie a actualei situaţii a societăţii româneşti. O radiografie clară, pe mai multe paliere – politic economic, administrativ, de sănătate sau educaţional – în care fiecare cuvânt, fiecare imagine „transpira” clar necesitatea unei reforme profunde, întâi a statului, apoi a celor care reprezintă statul. Repet, o lucrare complexă, dar care…

Nu văd la ora actuală – cu toată ambiţia politică a lui Falcă – ca un om sau un grup de oameni (un partid nicidecum, date fiind interesele) să poată reforma statul român. Expresia „să schimbăm pe alocuri dar să nu modificăm nimic sau, eventual să modifică, dar atunci să nu se schimbe nimic” este perfectă pentru actuala Românie.

Avem oameni în teritoriu care vor să schimbe munţii, dar când ajung la Bucureşti şi devin ei înşişi „munţi” totul cade în aceeaşi letargie.

S-au dat spitalele autorităţilor locale. Pas bun, în fond. Dar aceste spitale au fost date pentru că statul – cel mai neglijent administrator posibil – le-a lăsat înglodate în datorii.

Şi, acum, transferă nu doar administrarea spitalelor, ci şi povara datoriilor către administraţiile locale. Într-adevăr, s-a promis plata datoriilor, dar acest fapt se face lent, în detrimentul spitalelor, pe care orice terţ le poate acţiona în judecată şi bloca activitatea.

Soluţia e simplă: o reformă reală, nu doar declarativă, pe care să şi-o asume clasa politică şi să o ducă la îndeplinire, până la capăt.

Nu doar pe hârtie sau pe slide-uri cu indicatori macroeconomici.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.