Ziarul electronic al arădenilor

Reabilitarea Palatului Cultural din Arad, finanțată cu fonduri europene nerambursabile

Lucrările care au fost efectuate în cadrul proiectului de reabilitare a Palatului Cultural din Arad vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile, valoarea finanțării fiind de aproximativ 15,8 milioane de lei.

În cursul zilei de joi, la Primăria Municipiului a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitare învelitoare, fațadă principală şi sală de spectacole la Filarmonica de Stat Arad“. Beneficiarul proiectului este Primăria municipiului Arad.

„Proiectul semnat de Primăria Municipiului Arad va fi implementat pe parcursul a 6 luni. Proiectul are ca scop finanțarea lucrării deja executate de restaurare a fațadei principale, a celor două săli de spectacole (sala mare și sala mică) și a vitraliilor. De asemenea, se finanțează reabilitarea curții interioare, reabilitarea subsolului, refacerea instalațiilor, construirea unui ascensor și montarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități, precum și digitizarea obiectivului de patrimoniu“, se arată într-o informare a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).

Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 15.796.833, iar valoarea totală a acestuia este de 17.178.539 lei.

Proiectul va fi finanțat în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – apel dedicat proiectelor nefinalizate.

„Este un proiect de mare însemnătate pentru comunitatea arădeană. Putem spune că, în aproximativ o lună, în bugetul municipiului Arad va intra o sumă importantă de bani și ne bucurăm că finanțările pe care le-am acordat în timp, se vor întoarce la arădeni”,  a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest–Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a precizat că scopul acestor finanțări este acela de a accelera procesul de absorbție, plata către Primăria municipiului Arad urmând să fie realizată curând.

Directorul Filarmonicii de Stat Arad, Doru Orban, a spus că este vorba despre cea mai mare investiție culturală din ultima sută de ani, ca performanță, Filarmonica de Stat din Arad situându-se deasupra unor săli de spectacole de renume, din Budapesta sau Viena.

Lucrările de reabilitare a clădirii Palatului Cultural din Arad au început în 2015 și au fost finalizate anul acesta. Executantul lucrărilor, stabilit în urma procedurilor de achiziție de lucrări, a fost SC Tehnodomus SA Arad.

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile cele mai reprezentative ale oraşului, clădirea fiind ridicată între anii 1911 – 1913.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.