Ziarul electronic al arădenilor

Raport FreeEx: „Fenomenul știrilor false a contaminat și presa din România“

Pe parcursul ultimului an, mass-media au contribuit semnificativ la radicalizarea discursului public, fenomenul știrilor false a contaminat și presa din România, iar protestele din ianuarie – februarie au oferit prilejul unor dezinformări și manipulări de amploare, se arată în Raportul FreeEx “Libertatea Presei în România 2016 – 2017”, prezentat de ActiveWatch.

“Fenomenul cel mai alarmant este faptul că știrile sunt concurate de pseudo știri și de minciuni. Ne-am gândit că ar prinde bine să aducem în România persoane care să ne spună ce au făcut în combaterea știrilor false. De asemenea, un subiect contemporan este discursul instigator la ură. Refugiații sunt considerați teroriști în foarte multe locuri din lume”, a declarat, cu acest prilej, Mircea Toma, președintele ActiveWatch.

El a adăugat că numai 40 din peste 130 de sesizări privind instigarea la ură ajung să fie cercetate, dar niciuna dintre acestea nu ajunge în instanță.

“Au fost raportate de parchete și de Ministerul de Interne peste 130 de sesizări privind instigările la ură, din acestea au fost cercetate vreo 40 și nu ajunge niciuna în instanță. Aceste două lucruri (știrile false și instigarea la ură – n.r.) sunt grele și presupun mobilizare”, a spus Mircea Toma.

Potrivit raportului, pe fondul celor două campanii electorale din anul 2016 și al protestelor antiguvernamentale de la începutul lui 2017, o bună parte mass-media a funcționat ca instrument de propagandă al unor actori politici, “intoxicând agenda publică cu discursuri partizane, dezinformări flagrante, amenințări și instigări, ce au inflamat atmosfera și așa extrem de tensionată, care caracterizează în ultimii ani discursul mediatic”.

Aceeași sursă arată că escaladarea dezinformărilor și a discursurilor “contondente s-a petrecut cu oblăduirea Consiliului Național al Audiovizualului, care a tolerat și încurajat prin inactivitate și sancțiuni blânde derapajele televiziunilor de știri”, în timp ce jurnaliștii au fost “agresați, amenințați și insultați de politicieni, persoane publice, reprezentanți ai autorităților, oameni ai legii, protestatari, preoți și enoriași, suporteri de fotbal”.

În 2016, piața media românească a crescut cu 10% față de anul precedent — creștere care nu s-a reflectat în rezultate financiare mai bune -, ordonanța “anti-rebate”, care reglementa circuitul banilor de publicitate în mass-media, a fost abrogată, iar prin modificarea legislației achizițiilor publice cumpărarea de timp de emisie sau de produse editoriale direct de la furnizorii de servicii media este exceptată de la prevederile acestui act normativ, conform raportului.

Cât privește legislația, raportul evidențiază îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public (Legea 544/2001), dar critică structurile cu competență națională care “încearcă” să promoveze legi ce permit “supravegherea generalizată cu încălcarea drepturilor fundamentale”.

“În ciuda deciziilor Curții Constituționale, care au invalidat legislația ce promova supravegherea generalizată (…), în 2016 legislația privind securitatea cibernetică și înregistrarea cartelelor pre-pay a fost repusă de autorități pe agenda publică”, se arată în raport.

Documentul remarcă, în același timp, evoluția jurnalismului de calitate, în special în zonele de reportaj și de investigație.

“Revirimentul înregistrat în ultimii ani s-a menținut, au continuat să apară proiecte noi, iar investigațiile au reușit să aibă impact la nivelul agendei publice”, se mai precizează în raport.

Raportul FreeEx “Libertatea presei în România” a fost lansat de Ziua Mondială a Libertății Presei, care se sărbătorește pe 3 mai. Rapoartele FreeEx, publicate de ActiveWatch, fac o analiză anuală a principalelor evenimente cu impact asupra libertății de exprimare și, în special, în ceea ce privește libertatea presei. Acesta este al 18-lea raport publicat de ActiveWatch.

Raportul FreeEx poate fi citit AICI

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.