Ziarul electronic al arădenilor

Protocol pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri

monumentul-marii-uniri-300x159-300x159Primăria Arad va suporta cheltuielile pentru amenajarea zonei în care va fi amplasat Monumentului Marii Uniri, iar Florin Codre, sculptorul care l-a realizat, are obligația să achite costurile pentru amplasarea acestuia.

Ministerul Culturii și Primăria Arad vor semna un protocol care stabilește principalele obligaţii ale municipalităţii arădene, ale sculptorului şi ale Ministerului.

În protocol se menţionează că „sculptorul Florin Codre va suporta cheltuielile de amplasare, de realizare a bazei, inclusiv sistemul de prindere a monumentului”, iar municipalitatea va finanţa „cheltuielile aferente lucrărilor de amenajare a zonei unde urmează să fie amplasat monumentul, constând în curăţarea şi amenajarea lacului, realizarea fundaţiei şi iluminatul arhitectural“.

Monumentul Marii Uniri urmează să fie amplasat pe lacul de la Pădurice.

Protocolul care va fi semnat de Ministerul Culturii și Primărie va fi supus votului în ședința de joi a Consiliul Local Municipal.

Tribunalul Bucureşti a decis, anul trecut, că sculptorul Florin Codre trebuie să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918.

Potrivit municipalității, proiectul tehnic şi toate celelalte documente necesare începerii lucrărilor la amplasamentul Monumentului Marii Uniri de la 1918 au fost finalizate de mai mulţi ani, însă şantierul nu a fost deschis din cauză că piesele monumentului nu au fost livrate de sculptorul Florin Codre.

În anul 2010 municipalitatea arădeană a alocat din bugetul local suma de 3.000.000 de lei pentru lucrările la amplasamentul monumentului, bani care au fost transferaţi în fiecare buget anual, fiind pregătiţi în orice moment pentru a fi cheltuiţi.

Florin Codre a spus, anul trecut, că Monumentul Marii Uniri de la 1918 se află în România.

„Lucrarea este la mine în curte, la 70 de kilometri de Bucureşti, în satul Chiselet (judeţul Călăraşi, n.r.)“, a spus Codre.

Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de mai mult de 20 de metri, şi cântărind peste 150 de tone.

Florin Codre a câştigat, în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.