Ziarul electronic al arădenilor

Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h

auto-300x202Transportatorii rutieri români intră în grevă japoneză şi vor circula zilnic, timp de o oră, cu 30 km/h oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse la nivelul maximal de 4.907 lei/an, potrivit Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Transportatorii rutieri vor demara o grevă japoneză şi vor circula zilnic o oră cu 30 km/h oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015.

Totodatã, UNTRR îi invită pe transportatorii rutieri care participă la greva japoneză sã-şi punã în parbrizul autovehiculelor o pancartă A4 cu mesajul „Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”.

Pe lângã aceastã grevă japonezã, UNTRR împreunã cu celelalte asociaţii patronale din transporturile rutiere vor organiza în data de 15 septembrie 2016 un protest la nivel naţional.

„Majoritatea operatorilor de transport sunt aduşi la faliment, dupã ce tarifele de primã pentru transportul comercial de marfă şi persoane s-au majorat cu peste 300% faţã de anul precedent şi cu peste 500% faţã de anul 2014. Astfel, o poliţă RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la preţul de 22.000 lei pe an faţã de 4.000 lei în 2014“, se arată în comunicatul de presă al UNTRR.

Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României că tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.

UNTRR acuză firmele de asigurare că nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar sã pună pe spatele transportatorilor rutieri ineficienţa lor având costuri de administrare extrem de mari deduse în special din încasările RCA.

„Practic, piaţa asigurărilor a ajuns un «vest sălbatic», unde fiecare firmă de asigurare îşi stabileşte tarifele fără a lua în calcul riscurile şi sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar sã trimită asiguratorii în faliment”, se mai arată în documentul citat.

Patronatele din transporturile rutiere cer de urgenţă Guvernului sã intervinã prin Legea concurenţei nr. 21/1996 care la articolul 4, aliniatul 3, prevede soluţia de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum 9 luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieţei.

CITITI SI: Protest al transportatorilor pe centura Aradului

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.