Ziarul electronic al arădenilor

Protest în Piața Catedralei: „Nu demolați piața”

Peste o sută de persoane au protestat, vineri, în Piaţa Catedralei din municipiul Arad, faţă de intenția Primăriei de a muta piața, pentru a fi reamenajată zona, fiind analizată și ideea amplasării aici a Monumentului Marii Uniri.

Comercianții care își desfășoară activitatea în Piața Catedralei au spus că se opun mutării pieței. La protestul de vineri, oamenii au afișat pancarte cu mesaje la adresa municipalității și au scandat: „Vrem alimente, nu monumente“, „Noi vrem piață!”, „Nu demolați piața”, „Nu plecăm, aici stăm”, „Ne luați pâinea de la gură”.

O delegație a comercianților a mers, după protest, la Primărie pentru discuții.

Locul inițial de amplasare a Monumentului Marii Uniri era Lacul Pădurice, însă acum se au în vedere Piața Catedralei și terenul fostei fabrici Tricoul Roșu, care este în proprietate privată și ar putea fi achiziționat de municipalitate pentru a fi amenajat un parc.

Zilele trecute, municipalitatea a anunțat că are în analiză două zone din Arad unde ar urma să fie amplasat Monumentul Marii Uniri, iar locația finală va fi stabilită prin vot, în Consiliul Local Municipal.

„Între variantele aflate în studiu se află achiziționarea de către municipiul Arad a terenului fostei fabrici Tricoul Roșu pentru amenajarea unui nou parc central, care să găzduiască Monumentul Marii Uniri, și varianta amplasării în Piața Catedralei, cu lucrări adecvate de reamenajare a acesteia. Soluția va fi stabilită prin votul Consiliului Local Municipal“, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, de Primăria municipiului Arad.

Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.