Ziarul electronic al arădenilor

Protest împotriva fuziunii, la Şcoala Gimnazială „Caius Iacob“

Circa 200 de profesori, părinţi şi elevi au protestat, vineri, în stradă, nefiind de acord cu fuziunea Școlii Gimnaziale nr. 22 „Caius Iacob“ cu Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob“.

Părinții au spus că se tem de contactul între copii de 5-6 ani şi elevii unui liceu professional.

Protestul a avut loc la Şcoala Gimnazială numărul 22 „Caius Iacob“ din municipiul Arad, faţă de un proiect al municipalităţii, avizat de Inspectoratul Şcolar Arad, care vizează comasarea şcolii generale cu Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări “Caius Iacob”

Conform proiectului, Liceul Tehnologic de Electronică va fuziona prin absorbţie cu Şcoala Generală, urmând ca liceul să fie mutat în clădirea şcolii generale, în condiţiile în care clădirea liceului aparţine Ministerului Transporturilor.

„A fost un protest spontan ca urmare a Consiliului Profesoral de joi, când ni s-a anunţat fuziunea prin absorţie, asta însemnând că ciclul liceal îl absoarbe pe cel gimnazial, în condiţiile în care noi avem mult mai mulţi elevi. Nu ştiu dacă este un avantaj nici pentru dumnealor, pentru că noi nu furnizăm material de absolvenţi pentru profil tehnologic, majoritar elevii noştrii s-au îndreptat către licee cu profil teoretic. (…) Nu putem asocia… noi avem foarte multe clase pregătitoare, sunt copii de la cinci-şase ani, care intră în ciclul primar, care vor împărţi o curte comună cu un elev de ciclu liceal de şcoală profesională. (…) Eu sunt părinte de doi copii la ciclul primar, credeţi-mă că nu sunt încântată de ideea de a împărţi o curte comună cu un liceu”, a declarat, pentru Mediafax, liderul de sindicat al Şcolii Gimnaziale “Caius Iacob” Arad, prof. Daniela Chiş.

Şcoala generală are circa 800 de elevi, iar liceul are aproximativ 400 de elevi. Cadrele didactice nu înţeleg de ce şcoala cu mai puţini elevi ar urma să absoarbă unitatea mai mare. În plus, dascălii spun că elevii şcolii au rezultate foarte bune, iar un eventual nume al viitoarei şcoli care să cuprindă şi cuvintele “liceu tehnologic” ar alunga elevii din clasele pregătitoare.

Pe de altă parte, autorităţile îi asigură pe părinţi, profesori şi elevi că nu va scădea calitatea actului educaţional.

„Nicio normă a unui cadru didactic titular nu va fi afectată, iar calitatea actului educaţional nu va avea de suferit, în condiţiile în care vor rămâne aceleaşi cadre didactice, care vor preda aceloraşi elevi“, a declarat pentru Mediafax, şeful Inspectoratului Şcolar Arad, prof. Cladius Mladin.

Potrivit acestuia, “noua persoanlitate juridică îşi va produce efecte începând cu anul şcolar 2020”, până când Primăria Arad va trebui să se ocupe de dezvoltarea clădirii, întrucât acum nu există spaţiu care să fie alocat elevilor de liceu.

Conform Primăriei Arad, modificările din organizarea reţelei şcolare din anul şcolar 2017 – 2018 au fost stabilite în urma analizelor și consultărilor avute pe parcursul anului 2016 cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și a consiliilor de administrație a unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Arad și au fost avizate de Inspectorat.

„Între aceste măsuri se numără și fuziunea Liceului «Caius Iacob» cu Școala Gimnazială «Caius Iacob» din Micălaca, măsură care vine în sprijinul elevilor din cel mai mare cartier al municipiului Arad, care în prezent nu au posibilitatea de a urma cursurile în zona decât până la nivel gimnazial“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei municipiului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.