Ziarul electronic al arădenilor

Protest al transportatorilor pe centura Aradului

auto-300x202-2Circulaţia pe şoseaua de centură a municipiului Arad s-a desfăşurat, luni, cu dificultate, din cauza unui protest al trasportatorilor care sunt nemulţumiţi de preţurile la RCA. Aceştia ameninţă că în data de 15 septembrie vor organiza o manifestaţie şi mai mare care poate duce la închiderea frontierei.

Conform Mediafax, aproape 300 de maşini, de la camioane, bascultate, microbuze sau maşini mici au participat la protestul, de luni, de pe şoseaua de centură a Aradului. Maşinile protestatarilor aveau lipite pe parbrize afişe cu mesajul “Protest RCA”, au claxonat şi au circulat cu 10-20 kilometrii la oră, de la un capăt la altul al şoselei de centură, iar cozile s-au întins pe mai mulţi kilometri.

Conform transportatorilor, în vestul ţării, proteste mai mai avut loc, luni, şi în Timişioara, Oradea, Baia Mare şi Satu Mare. Transportatorii se plâng că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Dacă probleme nu vor fi rezolvate, transportatorii spun că pe data de 15 septembrie vor bloca industria transporturilor complet.

Cinci patronate din transporturi – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicită Guvernului emiterea de urgenţă a unei hotărâri prin care să îngheţe tarifele RCA la valori fixe conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supravghere Financiară în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piaţa RCA.

Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină şi cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei şi 4.366 lei pe an. Conform transportatorilor, situaţia critică din piaţa RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenţei, după ce în ultimul an tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.