Ziarul electronic al arădenilor

Propunere. Alegerile locale să se desfăşoare pe parcursul a două zile

Alianţa USR-PLUS susţine organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile.

Potrivit unui comunicat de presă, Alianţa propune două zile pentru alegerile locale, pentru „a avea un proces electoral corect şi accesibil tuturor cetăţenilor în condiţii de siguranţă sanitară“.

Parlamentarii USR vor depune, la proiectul de lege al Guvernului privind alegerile locale, care va intra în dezbaterea comisiilor din Parlament, o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfăşurarea votului pe mai multe zile, menţionează sursa citată.

Alianţa USR-PLUS transmite că această măsură este recomandată şi de către experţii în materie de alegeri, deoarece, dacă se menţine o singură zi pentru alegerile locale, în condiţiile în care accesul în secţiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanţare, mulţi dintre cetăţeni nu vor apuca să voteze.

„Desfăşurarea votului pe mai multe zile va ajuta enorm la facilitarea votului. Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidenţiale, iar evaluările arată că a funcţionat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să îşi poată exercita dreptul de a vota, în siguranţă. De asemenea, noile autorităţi alese ale administraţiei publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene se face într-un singur tur“, a declarat Florina Presadă, senator USR, potrivit comunicatului.

Alianţa USR-PLUS consideră că este necesară, de asemenea, clarificarea prevederilor privind creşterea numărului de secţii de votare, prin amenajarea în structuri uşoare de tip container, cu respectarea condiţiilor de siguranţă, dar şi extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetăţeni aflaţi în izolare sau carantină, aceştia neputându-se deplasa la secţii ca să voteze, mai arată sursa citată.

La finalul lunii iunie, premierul Ludovic Orban a anunţat că a fost adoptat un proiect de către Executiv care propune ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie. Premierul a adăugat că alegerile parlamentare ar putea avea loc pe 6 decembrie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.