Ziarul electronic al arădenilor

Proiectul Primăriei Arad: Piață ambulantă în Piața Catedralei

Piața agroalimentară din fața Catedralei Ortodoxe vechi din Arad va fi desființată, urmând să fie amenajată o zonă pietonală și o parcare subterană, iar în zonă va funcționa, la sfârșit de săptămână, o piață ambulantă.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, marți, că în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal, care va fi organizată vineri, 21 septembrie, va fi supus votului studiul de fezabilitate privind reamanejarea Pieţei Catedralei.

„Acolo intenţionăm să amenajăm o zonă pietonală cu o parcare subterană cu peste 200 de locuri de parcare. În scurtă vreme vom demara procedura de licitaţie pentru proiectare şi constructor. Această lucrare, va dura 24 de luni”, a afirmat edilul Gheorghe Falcă.

Conform administrației locale, amenajarea şi punerea în valoare a Pieţei Catedralei și construirea unei parcări subterane presupune o investiţie a municipalităţii în valoare de aproximativ 30 milioane de euro.

Intervenţia propusă se bazează pe un concept de regenerare a zonelor existente, propunând un ansamblu de amenajări urbanistice care să atragă şi să susţină o dezvoltare durabilă a zonei. Municipalitatea are în vedere amenajarea peisagistică a zonei, viitoarea piață pietonală va fi prevăzută cu un canal de apă, care imită cursul râului Mureş prin municipiu şi a unei fântâni arteziene  în centrul acesteia care are forma şi reprezentarea cetăţii Aradului.

„Cu toate că piaţa agroalimentară va fi relocată în zona străzii Rusu Şirianu, se intenţionează păstrarea în spațiul respectiv a unei piețe ambulante, care va funcționa o dată pe săptămână, sâmbăta, de dimineață, până la ora 15.00. De asemenea, se vor mări suprafeţele destinate pietonilor, până la maxim funcţional, şi se va realiza o strânsă legătură pietonală între piaţa studiată, strada pietonală Meţianu, Parcul Reconcilierii româno – maghiare şi Parcul Turnului de Apă“, conform unui comunicat de presă al Primăriei Arad.

Parcarea subterană va fi pe un nivel, cu o capacitate totală de 261 de locuri şi cu accese dinspre str. Vasile Goldiş, str. Ioan Rusu Şirianu și str. Ecaterina Teodoroiu, respectiv str. Academia Teologică, şi ieşiri înspre str. Vârful cu Dor, respectiv str. Emanoil Gojdu.

În luna iunie, într-o ședință ordinară a Consiliului Local al Municipiului Arad, a fost supus votului proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţia tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare clădire spaţii comerciale str. Ioan Rusu Şirianu”.

Proiectul a fost aprobat la limită, întrunind 12 voturi „pentru”, consilierii PSD-ALDE şi consilierul independent Marin Lupaş fiind cei care s-au opus amenajării unei pieţe agroalimentare pe strada Ioan Rusu Şirianu nr. 6 A, unde municipiul Arad deţine în proprietate privată un teren de 1.159 mp și unde să fie mutați comercianții.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.