Ziarul electronic al arădenilor

Proiectul Peace Jam, la Școala „Sabin Manuilă” Sâmbăteni

În anul școlar 2019 – 2020, douăzeci de elevi ai Școlii Gimnaziale „Sabin Manuilă” Sâmbăteni au avut oportunitatea de a face parte din proiectul „PEACEJAM: Nobel Peace Prize Laureates mentoring youth to build an inclusive Europe”, coordonat de European Peer Training Organisation din Belgia, co-finanțat de Comisia Europeana și implementat ca proiect pilot în România-județul Arad de către organizația Ofensiva Tinerilor.

Cei douăzeci de elevi, din clasele V-VII, prim intermediul programului educațional ,,Compassion in action” au avut acces la înțelepciunea, curajul și hotărârea a 14 câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace, parte din comunitatea PeaceJam.

Programul fundației PeaceJam este conceput pentru a crea comunități incluzive prin dezvoltarea pozitivă a tinerilor.

Programul se adresează elevilor cu vârste între 12 și 18 ani și urmărește combaterea discriminării, bullying-ului și excluziunii cu care se confruntă comunitățile noastre.

Printr-o metodologie adaptată și utilizată cu succes în activități ce au implicat peste 1 milion de tineri de pe toate continentele lumii, programul dezvoltă competențe de bază ale acestora că: altruismul, compasiunea, implicarea socială. În plus acesta ajută elevii să creeze ei înșiși comunități incluzive în școlile și comunitățile lor.

Programul a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace și a primit premiul „Man of Peace” și premiul „Outstanding Service-Learning” pentru această abordare inovatoare de implicare a tinerilor ca factori de schimbare.

Elevii școlii au participat cu entuziasm la activitățile propuse dovedindu-și creativitatea și dorința de a deveni parte dintr-o societate mai bună, la schimbarea căreia pot contribui chiar ei.

Prin intermediul acestui program au conștientizat necesitatea propriului angajament pentru dezvoltarea comunitații și s-a observat o dezvoltare și exersare a abilităților emoționale și sociale cum ar fi conștiință de sine, conștiință socială și responsabilitatea în luarea deciziilor.

Până înainte de instituirea stării de urgență națională au fost parcurse temele empatie-compasiune, identitate-diferență, construirea comunității, incluziune-alianță, depășirea stereotipurilor și s-a realizat o cercetare pe tema climatului școlar. Mai urmează a fi finalizate “Proiectele de pace” cu activități coordonate și realizate de către elevi, sub îndrumarea profesorului, care urmăresc rezolvarea unor probleme identificate în comunitatea din care fac parte.

Programul a fost implementat în Școala „Sabin Manuilă“ Sâmbăteni de profesor consilier școlar Otilia Ardelean de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, care a fost și cea care a coordonat activitățile cu elevii.

În cadrul școlii elevii au mai fost îndrumați de d-na director Cornelia Foster și profesor Daniela Herbei.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Scoala Gimnazială „Sabin Manuilă“ Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.