Ziarul electronic al arădenilor

Proiect. Fiecare român care împlineşte 18 ani să primească un exemplar din Constituţie

Un deputat a iniţiat un proiect legislativ prin care propune ca fiecare cetăţean să primească, la împlinirea vârstei de 18 ani, un exemplar din Constituţie şi o broşură explicativă cu principiile de bază ale democraţiei.

„Iniţiativa mea spune că acum, la 18 ani, când se reînnoieşte buletinul odată cu acesta, cei de la Evidenţa Populaţiei să ofere tinerilor şi un exemplar al Constituţiei şi o broşură care să explice câteva principii de bază: principiul separaţiei puterilor în stat, să explice pe înţelesul tuturor cum funcţionează o primărie şi consiliul local, de fapt.

De asemenea, să explice cum funcţionează şi cum este organizat Parlamentul şi cum se iau decizii acolo, dar şi drepturi şi îndatoriri fundamentale conferite de Constituţiei. Mi s-ar părea important, pentru că eu le văd ca pe nişte reguli ale democraţiei şi sigur, probabil că nu o să le citească toată lumea, dar dacă 10% dintre tineri, 20% ştie că există acest document, poate că va însemna un plus pentru democraţia noastră”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, deputatul USR Mihai Botez.

Deputatul a arătat că efortul financiar pe care l-a calculat ar fi de maximum 100.000 de euro pe an.

Mihai Botez a spus însă că mai are de obţinut semnături de la colegii din Parlament.

„Cei de la UDMR mi-au spus că ar vrea să fie traduse în maghiară. Am luat acest aspect în considerare, deocamdată proiectul de lege rămâne aşa cum l-am scris, va intra în comisii şi acolo se poate amenda, se poate modifica”, a adăugat Mihai Botez.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.