Ziarul electronic al arădenilor

Proiect. Clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, reabilitată

Municipalitatea arădeană și-a propus să reabiliteze clădirea în care funcționează Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, valoarea investiției fiind estimată la peste 14 milioane de lei.

„Faţadele şi tâmplăria exterioară sunt degradate. Tencuiala faţadelor este desprinsă în unele zone, ornamentele sunt afectate de infiltraţii şi există pericolul de accidentare a pietonilor alături de aspectul degradant al clădirii, monument istoric. Învelitoarea de ţiglă şi tablă este degradată şi neetanşă, motiv pentru care sunt infiltraţii la tavanele etajului. Tâmplăria este veche, degradată de vreme, nu mai asigură confortul termic şi nu prezinta siguranţa în exploatare“, se arată în proiectul de hotărâre care vizează reabilitarea clădirii Teatrului și care va fi supus votului în Consiliul Local Municipal.

Conform municipalității, prin acest proiect se propune reabilitarea şi restaurarea exterioară a clădirii Teatrului. „Se vor executa lucrări de reabilitare şi restaurare a faţadelor, de înlocuire a tâmplăriei exterioare, de reabilitare a acoperişului, la structura de rezistenţă şi învelitoare, dar și de refacere a iluminatului arhitectural. Suprafeţele propuse pentru reabilitare sunt considerabile (4.716 mp faţade, 3.835 mp învelitoare, 710 mp tâmplărie)“, se menționează în proiectul de hotărâre.

Valoarea totală a proiectului „Reabilitare clădire Teatrul Clasic «Ioan Slavici» Arad – Etapa I – Restaurare şi reabilitare exterioară”, este de 14.098.866 lei, inclusiv TVA.

Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se va face din fonduri ale bugetului general şi fonduri structurale, în condiţiile în care se va aproba finanţarea acestui proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

„Având în vedere importanţa clădirii, deficienţele constatate, precum şi necesitatea intervenţiei, pentru a asigura condiţii optime de funcţionare, care să se alinieze cerinţelor europene în domeniu, considerăm oportună intervenţia pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, motiv pentru care a fost depusă cererea de finanţare pentru accesarea de fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Regional 2014- 2020 Axa prioritară 5 «Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural», respectiv Prioritatea de investiţii 5.1 – «Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea  patrimoniului natural şi cultural»”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Această axă este deschisă pentru depunerea de proiecte de finanţare pentru clădiri monument istoric, care sunt înscrise cu cod distinct în Lista Monumentelor Istorice, conform Ordinului 2.361/ 2010 a Ministerului Culturi şi Patrimoniului Naţional.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.