Ziarul electronic al arădenilor

Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, disponibile din 18 mai

Programele Rabla Clasic” şi Rabla Plus” vor fi disponibile din 18 mai, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele jurdice, a anunţat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Cele două programe de stimulare a înnoirii parcului auto naţional pot fi cumulate, astfel încât o persoană poate beneficia atât de voucherul acordat pentru achiziţia unui autovehicul sută la sută electric sau hibrid, cât şi de prima de casare acordată prin „Rabla Clasic“ dacă se casează şi radiază un autoturism mai vechi de opt ani.

„Am promis la preluarea mandatului că vom scurta toate procedurile astfel încât atât programul Rabla Clasic, cel mai vechi program guvernamental, aflat la a 13-a ediţie, cât şi programul Rabla Plus, care reprezintă o premieră din punct de vedere al subvenţiei pe care Administraţia Fondului de Mediu o dă pentru anul 2017, vor avea proceduri rapide. Dorim cu toţii să trăim într-o Românie curată, un mediu curat şi sănătos, nepoluant şi în care emisiile de dioxid de carbon să fie zero”, a declarat ministrul Mediului, la a conferinţa de lansare a celor două programe.

Pentru maşinile sută la sută electrice incluse în programul „Rabla Plus”, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) oferă celor care doresc să-şi achiziţioneze astfel de maşini o subvenţie de 45.000 de lei.

„Noutatea este că nu trebuie să fii posesorul unei maşini care să aibă o vechime mai mare de opt ani ca să poţi să o predai şi să obţii această subvenţie, ci poţi să accesezi acest program mergând direct la dealer să intri în posesia unei maşini sută la sută electrică”, a explicat Gavrilescu.

De asemenea, pentru autoturismele hybrid plug-in se acordă  o subvenţie de 4.500 de lei. La aceste sume, atât pentru maşinile electrice, cât şi pentru cele hybrid plug-in se poate adăuga şi suma de 6.500 de lei, reprezentând prima de casare pentru cazul în care beneficiarul îşi casează maşina veche de cel puţin opt ani.

Bugetul programului “Rabla Clasic” este de 180 de milioane de lei, iar pentru “Rabla Plus” este asigurată o finanţare de 45 de milioane de lei, bugete cu aproximativ 30 la sută mai mari faţă de anul trecut, a spus preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.

„Anul acesta, programul Rabla va începe mai devreme faţă de ceea ce a fost până acum. Va începe săptămâna viitoare, de joi. De joi, persoanele fizice pot merge la dealeri să se înscrie în vederea achiziţionării unui autovehicul nou în cadrul programului. Luni şi marţi vom schimba programele cu dealerii, miercuri vom face centralizarea şi o să publicăm pe site şi de joi vor putea beneficia de această bonificaţie”, a declarat preşedintele AFM.

Prima de casare prevăzută în programul “Rabla Clasic” pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei şi se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2 pe kilometru.

La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei dacă autovehiculul nou este hibrid şi un ecobonus de 1.000 de lei dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2 pe kilometru.

Participarea la programul “Rabla Plus” nu este condiţionată de casarea şi radierea unei maşini uzate. Astfel, cei care vor să-şi achiziţioneze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid, de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.