Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 3: Profesorul Ştefan Hell, decorat de Regele Mihai și de Klaus Iohannis

hell-300x200Profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, va fi decorat în numele Regelui Mihai, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor.

Decoraţia va fi înmânată de Principesa Margareta într-o ceremonie care va avea loc, vineri, la ora 19.00, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

„Înalta distincţie a fost acordată pentru contribuţia eminentă la dezvoltarea chimiei fizice, pentru conceperea şi dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluţie înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observaţii microscopice ale proceselor care au loc în interiorul celulelor vii, pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel, pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen şi în cadrul Centrului German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg“, se menționează într-un comunicat al Casei Regale.

Totodată, decoraţia răsplăteşte faptul că, „în cursul activităţii sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile ştiinţifice internaţionale’, ca şi ‘urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii şi onestităţii, valori definitorii ale Coroanei Române“.

Ceremonia de decorare va fi urmată de un dineu, oferit în onoarea savantului, în numele regelui Mihai, de către principesa Margareta şi principele Radu.

Stefan W. Hell (foto) s-a născut în anul 1962 la Arad şi a copilărit la Sântana, iar în anul 1978  a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania.

A obţinut licenţa şi diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, desfăşoară o activitate ştiinţifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Ştefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Gottingen şi profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis îl va decora vineri pe cercetătorul de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, va susţine vineri, în Aula Academiei Române, prelegerea „Optical microscopy: the resolution revolution“.

Hell participă la Conferinţa internaţională de micro-nano-fotonică ROMOPTO, în calitate de invitat special al evenimentului organizat de Academia Română.

UPDATE 2

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat vineri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe prof. univ. dr. Ştefan Walter Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

„În semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră academică, devenind un reper al cercetării din domeniul nanoscopiei optice, pentru colaborarea strânsă avută cu specialiştii români şi pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Mare Cruce domnului prof. univ. dr. Ştefan Walter Hell, fizician, membru de onoare al Academiei Române, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad.

UPDATE 3

Profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014, a fost decorat, vineri seară, în numele regelui Mihai, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor.
Decoraţia i-a fost înmânată de principesa Margareta, într-o ceremonie desfăşurată în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.

Înalta distincţie a fost acordată „pentru contribuţia eminentă la dezvoltarea chimiei fizice, pentru conceperea şi dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluţie înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observaţii microscopice ale proceselor care au loc în interiorul celulelor vii, pentru reprezentarea cu mândrie şi onoare a naţiunii noastre în excepţionala familie a celor distinşi cu Premiul Nobel, pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Gottingen şi în cadrul Centrului German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg“.

Totodată decoraţia răsplăteşte faptul că, „în cursul activităţii sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile ştiinţifice internaţionale“, ca şi „urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii şi onestităţii, valori definitorii ale Coroanei Române“.

CITITI SI:

Un arădean a câștigat premiul Nobel pentru Chimie

Distincția județului Arad pentru Stefan Hell și Edward Luttwak

Stefan Hell: „A fost o uşurare imensă să plec din România“

Monografii: Prof. dr. Stefan W. Hell, un sântănean pentru Nobel

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.