Ziarul electronic al arădenilor

Procesul „Matrița dacică“. Femeia din Arad care cere despăgubiri, audiată

Primele probe în procesul „Matrița dacică“, în care o femeie din Arad a cerut în instanță 500.000 de lei recompensă pentru că a descoperit, la Sarmisegetuza Regia, o matriță antică, vor fi prezentate în fața judecătorilor pe data de 30 mai, potrivit deciziei luate, la termenul de marți, de instanța Tribunalului Hunedoara.

Tot atunci va fi audiată și reclamanta în acest proces, în care o arădeancă solicită mai multor instituții ale statului român o recompensă în valoare de 500.000 de lei, motivând că ar fi fost prima persoană care a descoperit piesa arheologică în situl de la cetatea Sarmizegetusa Regia.

„La termenul de marți au fost puse în discuție probele solicitate de părți și s-a fixat un nou termen de judecată pentru data de 30 mai, în vederea interogatoriului reclamantei“, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

De asemenea, instanța admis marți cererea de intervenție în proces formulată de Fundația ”Dacica”.

O femeie din Arad a dat în judecată Consiliul Județean Hunedoara și Serviciul Județean de Administrare a Monumentelor Publice, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, susținând că are dreptul la o recompensă de 500.000 de lei pentru că ar fi fost prima persoană care ar fi găsit întâmplător o piesă dacică importantă, în cetatea Sarmizegetusa Regia.

Arădeanca Andreea Ciuciu susține că, în 23 iunie 2013, în timp ce se afla la în perimetrul cetății Sarmizegetusa Regia, împreună cu un grup de prieteni, a observat matrița dacică la rădăcina unui arbore doborât de furtună, apreciind că este vorba de o descoperire întâmplătoare și că are dreptul, potrivit legii, la o recompensă.

Reclamanta în acest dosar solicită, în baza Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național, plata unei sume de bani pe care a estimat-o că ar reprezenta o cotă de 1/7 din 45% din valoarea obiectului descoperit în Munții Orăștiei.

Consiliul Județean Hunedoara a contestat însă cererea femeii, susținând că reclamanta nu a făcut dovada că ar fi descoperit artefactul, nu a prezentat un înscris din care să reiasă că a predat matrița în termen de 72 de ore de la data descoperirii aceasta și că nu a demonstrat că piesa ar avea o valoare excepțională.

Piesa este apreciată de specialiști ca fiind extrem de valoroasă pentru că era folosită la confecționarea de bijuterii de către un meșter din cetate, ceea ce arată gradul de civilizație la care ajunseseră dacii acum 2.000 de ani.

În prezent, matrița este expusă într-o sală special amenajată și securizată a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.

CITITI SI: O arădeancă cere 500.000 lei pentru o descoperire arheologică

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.