Ziarul electronic al arădenilor

Procese pentru recâştigarea terenurilor din Nadăş moştenite prin acte false

Mai multe instituţii ale statului au deschis, în ultimele zile, procese prin care solicită revizurirea sentinţei în urma căreia familia Colţeu a fost împroprietărită de Judecătoria Ineu, în 2006, cu peste 8.700 de hecare de păduri şi terenuri din satul Nadăş.

Procesele au fost înaintate tot la Judecătoria Ineu, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că actele în baza cărora familia Colţeu a obţinut averea sunt false.

Direcţia Silvică Arad şi Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor Tauţ au cerut instanţei să revizuiască sentinţa din 2006 prin care soţii Mihai Alexandru Colţeu şi Viorica Colţeu au fost împroprietăriţi cu aproape tot extravilanul satului Nadăş, adică 8.762 de hectare de păduri şi terenuri.

Cererile au fost depuse la Judecătoria Ineu, care, în 2006, le recunoştea soţilor Colţeu dreptul de proprietate.

„Prin aceste acţiuni în instanţă dorim repunerea în situaţia anterioară anului 2006, când Judecătoria Ineu a decis reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea familiei Colţeu”, a declarat, marţi, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.

Conform sursei citate, pădurile din Nadăş nu mai sunt de câţiva ani în gestiunea Ocolului Silvic Privat Nadăş, deţinut de familia Colţeu, intrând sub paza Ocolului Silvic Beliu, după ce procurorii DNA au început ancheta ce viza felul în care s-a făcut retrocedarea.

În 2009, soţii Colţeu au întabulat suprafaţa dobândită, care reprezintă aproape tot extravilanul Nadăşului, sat cu 1.200 de locuitori.

În 2014, în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării terenurilor au stat o serie de documente falsificate.

Ulterior, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat al familiei Colţeu.

DNA preciza că cercetările privesc un prejudiciu estimat la 21 de milioane de euro.

La începutul lunii iunie 2017, judecătorii ICCJ au decis să respingă contestaţiile formulate de membrii familiei Colţeu după ce magistraţii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor şi alte acte care au stat la baza retrocedării extravilanului satului Nadăş.

Instanţa a admis astfel solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că certificatul de moştenitor fusese falsificat.

sursa: News.ro

CITITI SI: Curtea Supremă a oprit definitiv retrocedarea satului Nadăş

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.