Ziarul electronic al arădenilor

Primarul Falcă, nemulțumit de bugetul Aradului

DSC_0386cBugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015 este unul „de continuări”, în condiţiile în care nu există fonduri europene şi nici alocaţii de la Guvern, susține primarul Gheorghe Falcă.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2015, afişat la transparenţă decizională până în 12 februarie, a fost dezbătut, luni, în prezenţa a peste 100 de persoane, angajaţi ai Primăriei, directorii instituţiilor din subordine şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Conform proiectului afișat la transparență, bugetul general al municipiului Arad pentru acest an este 572.170.000 lei.

Prezent la dezbatere, Gheorghe Falcă a afirmat că bugetul din acest an este „unul fără fonduri europene şi fără bani de la Guvern, ceea ce duce la limitarea investiţiilor“.

„Este un buget de continuări. Nu avem un buget spectaculos, pentru că Aradul are de suferit în ceea ce priveşte relaţia cu Guvernul, pentru că Guvernul nu are o relaţie corectă cu Aradul. Doar 3 la sută din veniturile pentru anul 2015 provin de la Guvern. Anul acesta ne bazăm pe dezvoltarea economică din resursele bugetului. Aradul nu are cuprins în acest buget un împrumut pentru dezvoltare, de aceea, reafirm că bugetul Aradului se bazează în 2015, doar pe veniturile proprii”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a spus că, la fel ca şi în anii trecuţi, pentru 2015 au fost alocate sume mari din bugetul local la capitolul „Educaţie” – 5.773.000 lei, banii urmând să fie investiți la reabilitarea termică a clădirilor unităţilor de învăţământ, în construirea de săli de sport, dar şi în modernizarea internatelor şi cantinelor şcolare.

Gheorghe Falcă a amintit că printre proiectele noi care vor începe în anul 2015 se află modernizarea Unităţii Militare din cartierul Gai, unde vor fi relocaţi militarii care îşi desfăşoară activitatea în Cetatea Aradului.

„Modernizarea Unităţii Militare trebuie finalizată în trei 3 ani. Până la preluarea Cetăţii, vom avea un concurs de idei, pentru a şti ce trebuie să facem cu acest obiectiv. La concursul de idei vor fi invitaţi toţi arhitecţii, iar apoi va urma elaborarea Planului Urbanistic de Zonă, studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice, care trebuie finalizate până la preluarea Cetăţii, pentru ca, imediat după preluarea ei, să o punem în circuitul turistic şi civil”, a menționat primarul.

Falcă a mai anunțat că, tot în acest an, va începe reabilitare clădirii cinematografului din cartierul Grădişte, construirea unei capele la cimitirul „Pomenirea“, regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe în cartierele Alfa, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad, dar şi amenajarea legăturii rutiere între strada Cometei şi centura Nord Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.