Ziarul electronic al arădenilor

Primarul Falcă, la o întâlnire de lucru cu premierul Viorica Dăncilă

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a participat, alături de alți primari din țară, la întâlnire de lucru, la Guvern, tema fiind situația proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

În cadrul întâlnirii de marți, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că „în luna martie a fost înființat un comitet interministerial pentru simplificarea administrativă, grup de lucru care a analizat probleme întâmpinate de primării în accesarea fondurilor europene și ridicate la precedenta întâlnire de lucru din 2 martie 2018 și a venit cu propuneri pentru remedierea acestora“.

Șeful Executivului a prezentat principalele acte normative cu impact asupra absorbției fondurilor europene, adoptate de Executiv în această perioadă, printre care acordarea de împrumuturi din trezorerie pentru autoriățile locale pentru cofinanțarea proiectelor europene​, reglementarea condițiilor pentru plata suplimentară a echipelor de proiecte finanţate din fonduri comunitare sau adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 45/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice.

Premierul Dăncilă i-a îndemnat pe primari să mențină colaborarea cu instituțiile implicate în gestionarea fondurilor europene, astfel încât să fie identificate în continuare barierele întîmpinate în absorbția acestor fonduri și să fie găsite soluțiile adecvate, fie că este vorba de măsuri legislative sau adminsitrative.

„Îmi doresc ca în fiecare municipiu reședință de județ să fie depuse proiecte, ca în fiecare localitate proiectele depuse să ajungă la final, iar comunitățile să se dezvolte și cu ajutorul acestor importante fonduri pe care le avem la dispoziție”, a declarat Viorica Dăncilă.

Printre problemele aduse în discuție de primari s-au aflat, în continuare, termenele excesiv de lungi în cazul licitațiilor publice, numărul mare de avize necesare în cele mai multe cazuri, durata mare a procedurilor de evaluare a proiectelor, dar și necesitatea descentralizării sau lipsa forței de muncă.

Participanții la dezbatere au subliniat importanța menținerii dialogului permanent între autoritățile publice centrale și locale, astfel încât fondurile europene să fie folosite în interesul comun al dezvoltării comunităților.

La finalul discuțiilor de la Guvern, primarul Gheorghe Falcă a declarat că la întâlnire s-a discutat şi despre reducerea birocraţiei, astfel încât proiectele pentru atragerea de fonduri europene să poată fi depuse în timp util, dar şi despre proiectele retrospective.

„România – dacă până în 31 decembrie nu depune un număr important de proiecte, plus banii care trebuie să fie atraşi – pierde o anumită sumă şi, de aceea, Uniunea Europeană ne-a permis să folosim proiecte retrospective, proiecte pe care le avem în derulare şi care pot să compenseze dorinţa noastră de a lua cât mai mulţi bani europeni“, a afirmat Gheorghe Falcă, citat de Agerpres.

Alături de primul-ministru, la întâlnire au mai participat vicepremierul, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

foto: guv.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.