Ziarul electronic al arădenilor

Primarul Falcă acuză: Guvernul vrea să preia clădirea-simbol a Aradului

Primarul Gheorghe Falcă a afirmat că demersul Prefecturii de a prelua clădirea Palatului Administrativ și trecerea în domeniul public al statului român este o decizie „șocantă“, iar clădirea-simbol a Aradului trebuie apărată.

După ce Prefectura a anunțat că a promovat o acțiune în justiție care vizează constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Prefecturii asupra Palatului Administrativ, conducerea Primăriei Municipiului a organizat o conferință de presă.

În timpul conferinței de presă, primarul Gheorghe Falcă a afirmat că Palatul Administrativ este o clădire simbol a Aradului, care trebuie apărată.

„Suntem surprinşi de decizia Guvernului de a ne târî în instanţă cu intenţia de a transfera Primăria Municipiului Arad în domeniul public de interes naţional. Pentru noi este un şoc. Această instituţie datează de zeci şi zeci de ani. Totdeauna a fost considerată de cetăţeni simbolul numărul 1 al oraşului, iar azi să vii să ceri naţionalizarea acestei clădiri este o decizie şocantă care arată modul în care astăzi se guvernează la Bucureşti. Clădirea-simbol a Aradului trebuie apărată!”, a declarat primarul Falcă.

La rândul său viceprimarul municipiului, Levente Bognar, susţine că sunt documente care atestă faptul că imobilul este proprietatea municipiului Arad.

„În perioada 1996 – 2000, în calitate de subprefect al judeţului Arad, am lucrat pe legea proprietăţilor publice, Legea 213 din 1998. Acest act normativ spunea foarte clar care este proprietatea statului, a judeţului și proprietăţile autorităţilor locale. La poziţia 260 din Cartea Albă, datată 19 septembrie 2002, regăsim  Primăria Municipiului Arad, anul dării in folosinţă 1875, valoare şi scrie Municipiul Arad.

Mai mult decât atât, în perioada în care am fost subprefect se discuta despre posibilitatea de revenire în fosta clădire a Prefecturii. În harta din 1938 scrie poziţia nr. 1 Primăria Municipiului, respectiv punctul 5 – Prefectura Judeţului. Sunt două clădiri separate, două clădiri cu destinaţii diferite. Nu ştiu despre ce mai trebuie să vorbim. Eu zic că trebuie să ne respectăm tradiţia, cetăţenii şi voinţa locală”, a spus Levente Bognar.

Viceprimarul Călin Bibarț a susținut că Prefectura din Arad este „una dintre puţinele Prefecturi din România care nu recunoaşte o hotârâre de Guvern dată în baza unei legi“.

„Și mai ştiu că oricine care nu doreşte să recunoască o hotărâre de Guvern sau act adminsitrativ se duce în contencios adminsitrativ şi atacă acel act. Nu ceri să iei proprietatea cuiva dându-l în judecată pe proprietar. Dacă doamna prefect şi specialiştii dânsei nu recunoască o Hotărâre de Guvern, să meargă la Guvern, dar în niciun caz să nu încerce să ia un bun al arădenilor. În rest, ne întâlnim în instanţă şi pun şi aceeaşi întrebare pe care am pus-o şi cu altă ocazie: după ce se va încheia acest proces răspunde careva dintre iniţiatorii lui?”, a afirmat Călin Bibarţ.

Primarul Gheorghe Falcă a convocat în regim de urgenţă Consiliul Local, pentru a-i informa pe consilieri cu privire la această situaţie.

„Voi informa mâine (marți – n.r.) Consiliul Local şi-i voi informa pe toţi cetăţenii municipiului Arad de dorinţa Guvernului de a prelua această clădire în domeniul public al statului! Asta înseamnă că noi vom sta cel mult în chirie aici, dacă nu ni se va cere să fim mutaţi, pentru ca simbolul numărul 1 al Aradului să aparţină de Bucureşti! Eu cred că aceste acţiuni sunt legate de ceea ce au făcut până acum PSD-iştii: au luat 16 milioane de euro din bugetul local pentru 2018, au oprit toate investiţiile guvernamentale în Arad, iar acum, în final, vor să ne ia şi Primăria”, a declarat Gheorghe Falcă.

Prefectura Județului Arad a promovat o acțiune în justiție care vizează constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Prefecturii asupra Palatului Administrativ.

În prezent, în clădirea Palatului Administrativ își desfășoară activitatea Primăria Municipiului și Prefectura Județului Arad.

CITITI SI: Palatul Administrativ din Arad, disputat în justiție de Prefectură și Primărie

comentarii

One Comment

  • Mihai S

    Ce probleme importante au unii… In loc sa puna lucrurile pe fagasul normal, cauta scandal cu orice pret. Asa primar,… Vai si amar !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.