Ziarul electronic al arădenilor

Primarul din Zăbrani, trimis în judecată

marian toader1Procurorii DNA din Timişoara i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe reprezentanţii unor firme şi pe primarul comunei arădene Zăbrani, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, spălare de bani, evaziune fiscală în legătură cu înfiinţarea unor plantaţii viticole.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada 2010 – 2014, Radu Viorel Popa, reprezentant al firmelor Belle Fruct şi Best New Mill, şi Marian Toader, primar al comunei Zăbrani din Arad, au constituit un grup infracţional, la care au aderat ulterior şi Jean Cîrja şi Valer Pop, reprezentanţii unor firme, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

„Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole“, menţionează procurorii DNA.
Cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 şi 2011-2012, Viorel Popa a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantaţiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafeţe de 56 ha, respectiv 175,86 ha.

Ulterior, au fost depuse mai multe documente cu conţinut nereal, întocmite cu complicitatea altor inculpaţi – Jean Cîrja, Valer Pop şi Simon Petru Faur – sau chiar de Viorel Popa pentru a justifica la APIA cheltuirea unor sume de bani.

Primarul localităţii Zăbrani, Marian Toader, este cel care i-a pus la dispoziţie lui Viorel Popa în mod gratuit (deşi se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevenţe către Primăria Zăbrani) suprafeţele de teren necesare înfiinţării plantaţiei viticole. Din redevenţă, Primăria Zăbrani ar fi încasat 110.250 euro.

Suprafaţa de aproximativ 56 ha pe care a fost înfiinţată plantaţia viticolă a ajuns în exploatarea unei societăţi comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader.

„O parte din foloasele obţinute (1.911.580 lei) de inculpaţii Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer, ca urmare a obţinerii pe nedrept a fondurilor nerambursabile, au fost ulterior supuse unor proceduri de ‘albire’ sau ‘spălare’, pentru a crea aparenţa de legalitate, de onestitate a mijloacelor băneşti obţinute în modalitatea arătată mai sus.

Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat şi obţinut rambursarea TVA, în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operaţiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanţate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operaţiuni comerciale scutite de TVA)“, arată procurorii.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

De asemenea, a mai fost dispusă indisponibilizarea unor sume de bani, în lei şi valută, din conturile bancare ale societăţilor SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL şi SC Merişor Vest SRL, şi ele vizate de anchetă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.