Ziarul electronic al arădenilor

Primarii din județul Arad au decis: Contractul cu RETIM va fi păstrat

Reprezentanţii primăriilor din județul Arad au decis păstrarea contractului cu actualul operator de salubrizare RETIM, „în condiţiile în care activitatea acestuia s-a îmbunătăţit în ultima perioadă“, a informat, luni, Consiliul Județean.

În cadrul Adunării Generale a ADI SIGD s-a discutat oportunitatea rezilierii contractului cu operatorul RETIM, care a câştigat licitaţia pentru colectarea selectivă a deşeurilor în zona 1 a judeţului Arad.

Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, a solicitat reprezentanţilor primăriilor să expună problemele legate de modul în care sunt colectate deşeurile şi să voteze dacă vor să pornească procedurile pentru rezilierea contractului.

„Reprezentanţii primăriilor au votat pentru păstrarea contractului cu actualul operator, în condiţiile în care activitatea Retim s-a îmbunătăţit în ultima perioadă“, se menționează într-un comunicat de presă, remis de CJ Arad.

„Există o nemulţumire justificată a arădenilor faţă de modul în care a pornit activitatea Retim, au existat deficienţe majore mai ales în municipiul Arad, dar şi în alte localităţi. ADI SIGD este o asociere a primăriilor din judeţul Arad, care a accesat un proiect european în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, cu scopul de a avea servicii de calitate şi un mediu curat. Era normal, în condiţiile dificultăţilor pe care le are operatorul RETIM şi a nemulţumirilor exprimate de cetăţeni şi autorităţi, să îi întrebăm dacă doresc continuarea contractului.

Primarii au spus că activitatea de colectare a deşeurilor s-a îmbunătăţit în ultimele zile şi avem semnale că s-a îmbunătăţit inclusiv în municipiul Arad. În aceste condiţii, primarii au decis continuarea contractului, dintre cei prezenţi a existat o singură abţinere, a primarului din Pâncota, care a invocat o situaţie locală legată de tarife. În urma discuţiei, a rezultat că mai sunt încă probleme de rezolvat, atât în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor, dotarea cu containere cât şi în partea de contractare.

Autorităţile locale din Arad fac presiuni pentru continuarea îmbunătăţirii serviciilor RETIM şi sunt deschise să sprijine activitatea operatorului. Decizia reprezentanţilor primăriilor a fost echilibrată, în condiţiile în care exista posibilitatea pierderii celor aproximativ 30 de milioane de euro“, a declarat Sergiu Bîlcea.

Vicepreședintele CJ Arad a mai afirmat că vizita la Arad a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, nu a adus soluţii, „doar declaraţii politice, cu atât mai mult cu cât Aradul este unul dintre puţinele judeţe care are şanse să implementeze cu succes proiectul european“.

„Trebuie să facem clar distincţia între proiectul derulat din fonduri europene şi dificultăţile în implementare datorate operatorului. În perioada următoare, vom continua să urmărim activitatea RETIM, în aşa fel încât să se achite de obligaţii conform contractului şi să răspundă exigenţelor arădenilor”, a mai declarat declarat vicepreşedintele Sergiu Bîlcea.

RETIM Ecologic Service SA este începând din 24 aprilie, noul operator de salubrizare în municipiul Arad, câştigând licitaţia organizată de ADI SIGD Arad, agenţie care reprezintă toate primăriile din județul Arad, având în responsabilitate gestionarea deşeurilor în judeţ.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.