Ziarul electronic al arădenilor

Primarii din Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj Napoca au semnat „Patrulaterala Vestului“

Primarii din Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj Napoca au parafat, recent, în cadrul evenimentului Urbanize Talks, o colaborare prin care administraţiile locale vor încerca să lucreze la proiecte mari care vor avea impact asupra întregii zone de vest a României.

Potrivit unui comunicat de presă al UrbanizeHub, organizatorii conferinţei de la Timişoara, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a vorbit în cadrul dezbaterilor despre „Patrulaterala Vestului“: „E o structură informală, menită să ne permită, pe de-o parte, să facem schimb de idei între noi, de experienţă, dar şi să iniţiem împreună proiecte mari, care ies din matca fiecărui oraş şi au un impact regional şi răsfrângere naţională şi europeană. Ce ar însemna să avem o legătură rapidă între cele patru oraşe sau o autostradă între acestea? Pentru că relaţiile dintre ele sunt foarte strânse la nivelul mediului privat“, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Edilul a menţionat, totodată, că, prin intermediul parteneriatului, s-ar putea atrage fonduri direct de la Uniunea Europeană (UE).

„Noi vrem ca în această echipă să dăm şi un exemplu naţional de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, care sunt inaccesibile fiecăruia în parte. În primul rând pentru că nu ai cum să obţii o sursă de finanţare dacă vii cu o bucăţică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Uniunea Europeană are şi proiecte majore, de impact larg, şi se pot obţine bani şi direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanţare şi noi vrem să ajungem să accedem la ele şi vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului“, a subliniat Robu.

La rândul său, primarul din Arad, Gheorghe Falcă, a afirmat că toate cele patru oraşe au semnat un document de lucru, iar parteneriatul este deschis şi pentru alţi edili.

„Sunt patru mari teme, una este Capitala Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele turistice din zonă“, a spus Falcă.

Totodată, Ilie Bolojan, primarul oraşului Oradea, a punctat că „parteneriatul cu cele trei oraşe este foarte important pentru Oradea din punct de vedere al conectivităţii, pentru că există o legătură puternică între aceste oraşe“.

Urban Talks este un concept unic în România, având o perspectivă integrată ce include conceptul de „Smart city“, însă trece şi dincolo de acesta. Conferinţa de la Timişoara a fost structurată pe trei teme principale: oraşe sustenabile, oraşe creative şi oraşe inteligente.

Evenimentul a reunit liderii administraţiei publice, experţi în dezvoltare urbană din România şi din străinătate, de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, şi membri ai mediului de business din România.

Cea de-a treia ediţie a conferinţei Urban Talks a beneficiat de prezenţa a 15 speakeri din şase ţări.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.