Ziarul electronic al arădenilor

Primăria și CJ Arad cer bani, parlamentarii promit

Primarul Gheorghe Falcă și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, s-au întâlnit, joi, cu senatorii și deputații care reprezintă județul Arad în Parlament, cărora le-au cerut sprijin pentru obținerea finanțărilor pentru unele proiecte, atât la nivelul municipiului, cât și al județului.

Întâlnirea a fost organizată la sediul Consiliului Județean, la ea fiind prezenți 9 din cei 10 parlamentari, singurul care a lipsit fiind Farago Peter, acesta fiind plecat din țară.

Încă de la începutul discuțiilor, Iustin Cionca, președintele CJ Arad, a făcut public faptul că nu există asigurată finanțare pentru investiții și a făcut un apel către parlamentari pentru a obține fonduri.

„Cheltuielile pentru investițiile necesare derulării proiectelor județului Arad, respectiv ale Consiliului Județean și, bineînțeles că aici vorbim și despre bugetele localităților, nu au asigurată sursa de finanțare. În consecință, vă solicităm să propuneți Guvernului României susținerea unor măsuri compensatorii, care să vină în sprijinul administrației județului Arad, și, desigur, să faceți amendamente la bugetul de stat pe anul 2017, de natură să susțină investițiile pe care administrația județului le-a programat pentru perioada următoare“, a spus Iustin Cionca.

Președintele CJ Arad a mai spus că este pentru prima dată, înaintea votării bugetului de stat, când este organizată o întâlnire între administrația locală, conducerea Consiliului Județean și parlamentarii aleși de arădeni, indiferent de culoarea politică.

„Am reușit să prezentăm proiectele majore pe care vrem să le implementăm anul acesta, dar și în anii viitori. Le-am prezentat parlamentarilor situația economică a Aradului, pentru că în urma Ordonanței Guvernului nr. 2 privind mărirea salariilor angajaților din administrația publică locală suntem în imposibilitatea de a mai continua investiții și, este evident că va trebui să facem un lobby comun la Guvern să găsească soluții pentru acordarea unor sume suplimentare pentru aceste investiții“, a declarat Iustin Cionca, la finalul întâlnirrii.

Cionca și-a exprimat speranța că va fi ajutat de parlamentarii PSD, partid aflat la guvernare.

„Eu sunt convins că parlamentarii PSD de Arad vor încerca să facă ceva concret în urma acestei întâlniri. Nu știu, însă, cât de puternici sunt ei la București. Pentru că eu știu din experiența mea că, acolo, fiecare parlamentar trage pentru județul lui și în orice organizație există o ierarhie. Eu îmi doresc să reușească să obțină fonduri pentru județul Arad și îmi pare rău că nu suntem noi cei de la PNL cei care să avem majoritate în Parlament și Guvern ca să putem să facem aceste proiecte“,  a mai declarat Iustin Cionca.

La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a făcut o prezentare a investițiilor pe care municipalitatea vrea să le facă în Arad.

„Interesul municipiului Arad a fost să le arătăm parlamentarilor că veniturile orașului au scăzut cu 8 milioane de euro și să arătăm ceea ce am solicitat Guvernului României pentru funcționarea Primăriei, pentru investițiile pe care dorește Primăria să le realizeze și pentru evenimentele pe care Primăria dorește să le realizeze, apropiindu-ne de anul 2018, când vom sărbători 100 de ani de la Unirea din 1918. Am prezentat proiectele din PNDL, ceea ce solicităm pentru învățământ și drumuri, am prezentat dorința noastră de a monta Monumentul Marii Uniri, fapt care aparține de Ministerul Culturii, și am solicitat să avem susținere financiară pentru investițiile în domeniul cultural și în administrația publică locală. În ceea ce privește susținerea acestor proiecte de parlamentarii PSD trebuie să fim de bună credință“, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a afirmat că, acum, urmează ca parlamentarii să-și arate sprijinul pentru Arad.

„De acum încolo, nu doar în fața noastră, ci și în fața cetățenilor, dânșii trebuie să prezinte modul în care sprijină comunitatea și întregul județ Arad. Astăzi, au vorbit pozitiv, mai ales că așteptăm hotărâri de la Guvern pentru canalul Mureșel, o problemă mare a municipiului, așteptăm ca stadionul UTA să primească finanțarea pentru finalizarea investiției, așteptăm aprobarea finanțării asfaltării celor 55 de drumuri de pământ prin PNDL. Toate acestea sunt deja cunoscute de dânșii și vom vedea dacă dânșii vor să-și arate iubirea sau lipsa de iubire față de municipiul Arad, nu față de primar sau față de administrația locală“, a mai spus Gheorghe Falcă.

În luările de cuvânt, toți parlamentarii, indiferent de partidul din care fac parte, au spus că vor susține cererile administrațiilor locale și județene. De asemenea, senatorii și deputații au cerut că astfel de întâlniri cu reprezentanții administrației să fie organizate periodic, pentru a afla problemele cu care se confruntă cei de la nivelul municipiului și al județului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.