Ziarul electronic al arădenilor

Primăria Arad vs. Ministerul Economiei, pe tema CET

Primăria Arad consideră ca „nepotrivită“ și „tardivă“ recomandarea Ministerului Economiei, care a propus folosirea excedentului bugetului local pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018.

Ministerul Economiei a transmis autorităților din Arad că „având în vedere faptul că în unele unități administrativ-teritoriale pot apărea probleme sociale prin neasigurarea agentului termic pentru populație, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice, din lipsa surselor de finanțare, Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 90/2017, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, prevede la art. 2 că, prin derogare de la prevederile art. 58 alin. 1, din Legea nr. 273/ 2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, autoritățile administrației publice locale pot utiliza excedentul bugetului local“.

Ministerul a mai informat că, potrivit datelor existente, cu privire la execuția bugetului local la data de 31 decembrie 2017, municipiul Arad înregistrează un excedent în sumă de 202,7 milioane lei, din care 5 milioane lei sunt destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanțare din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, Ministerul a mai informat că municipiului Arad i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în sumă de 5.000.000 lei.

Astfel, concluzia Ministerului Economiei este că „situaţia CET Arad poate fi soluţionată la nivel local”.

În privinţa recomandării făcute de Ministerul Finanţelor Publice de a utiliza excedentul bugetului local pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, Primăria Municipiului Arad consideră că „prioritare sunt investiţiile în dezvoltarea oraşului, chiar şi cu un buget  mai mai sărac cu 16 milioane de euro“.

„Nu putem să nu investim în Sănătate, care a primit 0 lei de la Guvernul României, nu putem să întoarcem spatele copiilor noştri, în condiţiile în care banii guvernamentali pentru sistemul de învăţământ sunt mai puţini, nu putem să nu ne respectăm promisiunea de a finaliza stadionul UTA”, este de părere primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Primăria Arad transmite Ministerului Finanţelor Publice că „soluţia propusă nu este numai nepotrivită, ci şi  tardivă, în condiţiile în care cu ocazia întâlnirii de la Ministerul Energiei, din data de 13 februarie, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a reuşit să identifice o rezolvare în cazul situaţiei de la CET Arad.

„Primăria Municipiului Arad reaminteşte Guvernului României că are anumite obligaţii faţă de cetăţenii municipiului Arad, pe care ar trebui să le onoreze, mai ales că Aradul se situează între primele 10 locuri în ceea ce priveşte sumele virate bugetului central, dar ocupă una dintre ultimele 10 poziţii când vine vorba despre bani care s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.