Ziarul electronic al arădenilor

Primăria Arad vrea să cumpere 10 autobuze electrice

Municipalitatea arădeană intenționează să achiziționeze 10 autobuze electrice, valoarea investiției fiind de peste 5 milioane de euro, finanțarea urmând să fie făcută din fonduri europene și locale.

Pentru realizarea acestei investiții, la următoarea ședință a Consiliului Local Municipal Arad va fi supus votului proiectul de hotărâre privind oportunitatea achiziţiei de autobuze electrice şi a demarării procedurilor de achiziţie publică.

„Autobuzele electrice ce urmează a fi achiziţionate vor corespunde prevederilor legislative în vigoare, cât şi cerinţelor publicului călător. Aceste autobuze trebuie să fie în egală măsură confortabile şi sigure, cât şi fiabile şi uşor de întreţinut. De asemenea, acestea trebuie să fie compatibile cu infrastructura actuală şi condiţiile de exploatare şi întreţinere existente în Arad şi vor prezenta performanţe bune de accelerare şi frânare. Se va ţine cont de accesul nelimitat al pasagerilor cu mobilitate redusă şi se va asigura confortul pasagerilor în interior“, se menționează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor municipali.

În expunerea de motive se mai menționează că „investiţia în autobuze electrice noi este crucială pentru crearea unui context general de atragere a unui număr cât mai mare de pasageri către transportul în comun, ceea ce induce automat o reducere a utilizării autoturismelor proprii şi automat o reducere a emisiilor de CO2 (cerinţă obligatorie a POR 2014-2020)“.

Conform documentului, deoarece valoarea investiţiei este mare, aceasta nu poate fi acoperită doar din bugetul locat, fiind necesară identificarea unor noi surse de finanţare.

„Pentru realizarea acestui obiectiv se intenţionează atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020“, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Valoarea estimată a achiziţiei celor 10 autobuze electrice, respectiv 5 autobuze electrice capacitate medie (12 m lungime), şi 5 autobuze electrice capacitate mică (midibuze <10 m lungime) este în valoare totală de 5.235.000 euro, cu TVA, sau 23.946.984 lei cu TVA (curs info euro din iulie 2017, 1 euro = 4,5744 lei), valoare ce cuprinde inclusiv pregătirea personalului.

Durata de realizare a investiţiei este de 48 de luni.

„Compania de Transport Public Arad a utilizat în ultimii ani un parc de autobuze îmbătrânit, cu o pronunţată uzură fizică. Flota de autobuze este alcătuită din 135 de autobuze, din ele făcând parte şi cele 21 de autobuze urbane. Cu toate că pe parcursul ultimilor ani au fost făcute o serie de achiziţii de autobuze noi şi second hand, vechimea medie a parcului auto a rămas foarte ridicată. Dacă am stabili ca valoarea maximă de înlocuire o vechime de maxim 8 ani pentru microbuze, autobuze urbane şi 9 ani pentru autocare (nomenclator conform FG 2139/30.11.2004), atunci doar 10 autobuze ar îndeplini această cerinţă. Din punct de vedere al anului de fabricaţie, toate autobuzele şi microbuzele utilizate pe liniile urbane sunt mai vechi de 8 ani. Din cele 21 de autobuze, 20 sunt complet amortizate“, se mai menționează în proiectul de hotărâre ce va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local Municipal Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.