Ziarul electronic al arădenilor

Primăria Arad are nerezolvate aproape 900 de notificări de retrocedare a imobilelor

Primăria Arad se află pe locul trei într-un top al primăriilor din țară în privința notificărilor de retrocedare a imobilelor nerezolvate, conform unei analize făcută de o casă avocatură.

Primăriile din România au nerezolvate peste 30.000 de notificări de retrocedare a imobilelor depuse în baza Legii 10/2001, cele mai multe dosare regăsindu-se în Bucureşti şi Constanţa, potrivit unei analize publicate luni de casa de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Primăria din Bucureşti are cele mai multe dosare nesoluţionate, adică 24.142. Locul doi este ocupat de Primăria din Constanţa, cu 3.171 de dosare, iar pe locul trei se află Primăria din Arad, cu 892 notificări nesoluţionate, potrivit casei de avocatură.

Dosarele soluţionate de primăriile din ţară au fost trimise către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru o decizie finală. Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, din cadrul ANRP, poate fi de asemenea acţionată în judecată dacă nu rezolvă dosarele în termenele prevăzute de Legea 165.

Pentru aceasta, termenul maxim de 60 de luni prevăzut de Lege se împlineşte în mai 2018, pentru dosarele înregistrate la ANRP la data intrării în vigoare a Legii.

Potrivit statisticilor ANRP, circa 30.000 de dosare se află în această situaţie acum, cu un an înainte de sosirea termenului limită.

Astfel, „până la data de 09.06.2017, la Secretariatul CNCI au fost înregistrate 61.336 dosare, din care 8.307 au fost transmise după data de 20.05.2013. Până în prezent, au fost soluţionate 23.127 dosare”, arată statistica ANRP.

„Mii de români au aşteptat de ani de zile, mai întâi de la primării, ulterior de la ANRP, restituirea imobilelor. De multe ori este vorba despre persoane în vârstă, care au apelat ani de zile la toate căile legale posibile pentru a putea fi repuse în drepturi. Avem expertiză în astfel de dosare şi, din ceea ce am constatat, un astfel de caz poate dura în instanţă circa un an”, a explicat un partner al casei de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii, Radu-Cătălin Pavel.

În momentul în care instanţele au început judecarea dosarelor constituite în baza Legii 10/2001 (ce a precedat legea 165/2013 în problema restituirii), încărcarea per judecător, în Bucureşti, era de 70 – 80 de cauze, pentru ca acum numărul să scadă la circa 35 de cauze.

Cu toate astea, în mai 2018, când se va împlini termenul de 5 ani pentru unele dintre dosarele nesoluţionate de ANRP , este foarte probabil ca numărul de cazuri ce vor trebui soluţionate de un singur judecător va creşte, mai reieze din analiza casei de avocatură.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.