Ziarul electronic al arădenilor

Primăria Arad împrumută bani pentru regenerare urbană

reamenajarePrimăria Arad intenționează să contracteze un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), banii urmând să fie folosiți pentru implementarea unui proiect de regenerare urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din mai multe cartiere din municipiu, cu scopul de a moderniza circulaţia auto și pietonală, dar şi de a asigura noi spaţii de recreere.

Pentru realizarea acestor investiții, municipalitatea dorește să acceseze un împrumut în valoare de până la 20 milioane euro.

Proiectul de hotărâre privind împrumutul de la BERD va fi supus votului în ultima ședință a Consiliului Local Municipal din acest an, care va avea loc în data de 29 decembrie.

Astfel, consilierii vor trebuie să-și exprime votul pentru „contractarea unei finanţări rambursabile externe de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru obiectivul de investiţie «Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad», în valoare totală de până la 20 milioane de euro cu o maturitate de până la 12 ani“.

În proiectul de hotărâre care va fi supus votului în Consiliul Local Municipal se mai menţionează că, „în prezent, toate cele trei finanţări rambursabile externe contractate de la BERD sunt garantate cu veniturile proprii şi partial cote defalcate din impozitul pe venit conform Acordului de garantare prin venituri din data de 30 octombrie 2006 şi Contractul de ipotecă pe venituri din data de 1 iulie 2014, ambele contracte încheiate între Municipiu şi BERD“.

Primăria a anunţat că va derula un proiect pentru regererarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din mai multe cartiere din municipiul Arad, cu scopul de a moderniza circulaţia auto și pietonală, dar şi de a asigura noi spaţii de recreere.

În acest sens, municipalitatea a scos la licitație, în luna noiembrie, studiul de fezabilitate al proiectului privind regenerare urbană a spatiilor din zona blocurilor de locuințe din cartierele Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micălaca, Vlaicu și Centru, inclusiv zona protejată din municipiu.

Cei care vor întocmi studiul de fezabilitate vor trebui să ofere soluţii pentru dezvoltarea spaţiilor verzi existente, creşterea spaţiilor de utilitate publică în aer liber, asigurarea spaţiilor de parcare.

De asemenea, se doreşte studierea traseelor pietonale, a circulaţiei auto, dar şi studierea amplasării spaţiilor special amenajate pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor.

În aceleaşi zone, autorii studiului vor trebui să analizeze iluminatul public, amplasarea spaţiilor destinate copiilor şi spaţiile de colectare şi evacuare a apelor pluviale.

„Necesitatea investiţiei derivă din importanţa realizării perisajului complet de punere în valoare prin eliminarea disfuncţionalităţilor existente în zona blocurilor din municipiul Arad, cu privire la circulaţia pietonală, circulaţia auto, asigurarea locurilor de parcare, zonele verzi, zonele destinate depozitării şi colectării deşeurilor menajere, asigurarea spaţiilor de recreere şi joacă pentru copii din aceste zone”, se menționează în tema de proiectare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.