Ziarul electronic al arădenilor

Prima regină a României, comemorată la Săvârşin

casa regala1Prima regină a României, Regina Elisabeta, a fost comemorată joi la biserica din Săvârşin, evenimentul reprezentând deschiderea oficială a Jubileului Regal 150.

„Este o comemorare importantă pentru Coroana Română şi pentru întreaga naţiune“, menţionează Casa Regală a României într-un comunicat de presă.

La comemorare au luat parte, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Săvârşin, dar şi autorităţi din judeţele învecinate sau personalităţi din ţară. Evenimentul de joi reprezintă deschiderea oficială a Jubileului Regal 150.

„În primul articol al Constituţiei din 1866, se vorbea pentru prima oară în istoria noastră despre un singur stat indivizibil, sub denumirea de România. Documentul, realizare fundamentală a domniei Regelui Carol I, a fost prima constituţie internă românească, a luat model european (belgian) fără a cere acordul Marilor Puteri, a proclamat suveranitatea naţională şi separarea puterilor în stat, stabilea drepturi şi îndatoriri cetăţeneşti, includea un nou sistem electoral, bazat pe votul cenzitar. A fost, de asemenea, cea mai de lungă durată constituţie a României (1866-1923)”, aminteşte Casa Regală.

La evenimentul de la Săvârșin a participat și Florentina Horgea, subprefect al județului Arad.

„A fost o onoare deosebită pentru mine să particip la acest eveniment dedicat memoriei Reginei Elisabeta, la Săvârșin, un loc simbolic pentru Casa Regală a României. Regina Elisabeta a fost o personalitate remarcabilă, contribuția ei deosebită în domeniul dezvoltării artei și tradițiilor românești, dar și propria-i activitate publicistică, înscriind-o în rândul marilor oameni de cultură ai țării noastre. Regina Elisabeta a lăsat o moșternire culturală bogată și autentică, fiind de datoria noastră să-i arătăm prinosul de recunoștință”, a declarat Florentina Horgea.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.