Ziarul electronic al arădenilor

Prima ediţie a Festivalului de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici”, la Şiria

image description
image description

Prima ediţie a Festivalului de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici” va avea loc, la începutul lunii august, în localitatea arădeană Şiria, unde sunt aşteptaţi scriitori şi regizori în prezenţa cărora vor fi organizate proiecţii de film, un simpozion, o expoziţie foto şi spectacole de teatru.

Organizatorii au prezentat, marţi, programul evenimentului care va avea loc în zilele de 1 şi 2 august, la Şiria.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc sâmbătă, 1 august, începând cu ora 16.00, în incinta Complexului Muzeal „Ioan Slavici” din Şiria.

De la ora 17.00 se va desfăşura simpozionul  de literatură „Actualitatea lui Ioan Slavici: prozatorul, publicistul”, în cadrul căruia vor prezenta lucrări prof.univ. Cornel Ungureanu şi prof.univ. Lucian Vasile Szabo din Timişoara şi scriitorul Vasile Dan – preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad.

La ora 19.00, elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Şiria vor prezenta pe scena Teatrului de Vară din localitate, două scenete.

Prima zi a festivalului se va încheia cu proiecţia filmului „Pădureanca”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, ecranizare a romanului  cu acelaşi titlu de Ioan Slavici, programată cu începere de la ora 20.00.

A doua zi a festivalului, duminică, 2 august, va aduce în faţa publicului spectacolul „Fata de birău”, prima comedie publicată de Ioan Slavici, la îndemnul lui Mihai Eminescu.

La ora 20.00, publicul este invitat să vizioneze, în incinta Teatrului de Vară din Şiria, proiecţia filmului „Moara cu noroc” în regia lui Victor Iliu.

Expoziţia de fotografie realizată de Virgil Jireghie în timpul filmărilor ecranizării nuvelei „Pădureanca” va fi vernisată în cadrul festivalului.

„Festivalul de literatură, teatru, film şi fotografie „Ioan Slavici” reprezintă un accent binevenit în agenda vieţii culturale a judeţului Arad cu rezonanţă la nivel naţional”, a spus Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, proiecţiile de film şi piesele de teatru vor avea loc la Complexul cultural „Ioan Slavici” din Şiria.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Comunei Şiria.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.