Ziarul electronic al arădenilor

Previziuni meteo: 2015, un posibil an extrem de călduros

caniculaUnele centre meteorologice la nivel internaţional estimează că 2015 ar putea fi un posibil an extrem de călduros, aşa cum se anticipa şi acum un an pentru 2014.

„Anul 2014 s-a înscris ca fiind cel mai călduros din şirul de observaţii înregistrate din 1850 şi până în prezent. Chiar şi în România, anul 2014 a fost al patrulea an cel mai călduros din 1961 şi până în prezent, chiar dacă în vara lui 2014 nu am avut acele zile cunoscute cu temperaturi maxime de peste 35 de grade înregistrate mai multe zile consecutiv sau zile cu peste 40 de grade cum am avut în 2012. (…) Deci nu excludem ca 2015 să fie un nou an posibil cel mai călduros“, a spus directorul executiv al ANM, Elena Mateescu, citată de Mediafax.

Meteorologii au observat că, în perioada 1981-2014, şi în România temperatura anuală a aerului a crescut cu 0,5 grade, a precizat Mateescu.

Directorul executiv al ANM a afirmat că ceea ce astăzi este considerat „fenomen extrem“ ar putea să devină în viitor „fenomen natural“.

Elena Mateescu a mai spus că, având în vedere estimările Centrului European pentru următoarele două luni de primăvară, se anticipează, din punct de vedere al regimului de temperaturi, „două luni mai reci decât în mod obişnuit şi cu precipitaţii ceva mai bogate faţă decât ar fi obişnuit în această perioadă“.

„Asta înseamnă că este posibil să avem zile în care temperaturile să înregistreze valori mai coborâte decât data din calendar, dar şi zile în care se înregistrează temperaturi deosebit de ridicate“, a spus directorul executiv al ANM.

CITITI SI: Anul 2014 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.