Ziarul electronic al arădenilor

Presa, câinele de pază al mogulilor

Mai ţineţi minte ce frumos suna expresia “presa este câinele de pază al democraţiei?” Cât de mândri au fost jurnaliştii după ‘90 când s-au trezit gardienii unei societăţi în care poporul îşi exercita puterea direct sau indirect!

Tiberiu Lovin

Pentru că asta e definiţia democratiei. Înrolaţi cu pixuri, maşini de scris şi entuziasm la tonă, ziariştii au hăcuit haotic ce au prins la înghesuială: comunişti, securişti, panglicari etc. Au făcut un masacru, iar ziarele nu mai aveau cerneală, ci erau tipărite cu sânge. Până a intervenit foamea. Foamea adevarată în care stomacul pare o flaşnetă defectă, cea de mai mulţi bani şi cea de putere. Pe rând, faimoşi sau nu, soldaţii care au format armata jurnaliştilor au devenit căţeluşi dresaţi în menajeriile mogulilor.

De la câinele de pază al democraţiei, presa a ajuns pechinezul de pază al mogulilor. O animăluţă ciudată care lătra ascuţit cam ca Valentin Stan când se enerva. O “fiară” care a involuat, iar vocea matură a devenit ca a unui adolescent ce se străduieste să pară bărbat, dar piţigăiala îl dă de gol că-i doar un puşti.

Meseria n-a fost stricată nicicând de moguli, ci chiar de jurnalişti. Pentru că ei au vrut să-şi vândă ziarele care mergeau bine, ei s-au lăcomit la bani, pentru funcţii şi diverse interese. Ei au cedat primii. Vă pot da exemple nenumărate, dar puteţi să priviţi lejer spre ce a fost cândva elita gazetăriei noastre. Unii au cumpărat prin şmecherie ziare şi-au devenit acţionari, alţii au vândut. Cei mici au tropăit în haită după mirosul banilor sau pur şi simplu n-au avut altă soluţie pentru a scăpa. Şi toţi au ajuns într-o cuşcă din care pot spune că sunt liberi doar dacă evadează cu privirea dincolo de gratii.

Mogulii nu sunt decât un melanj de foşti securişti, ofiţeri DIE, comunişti, trădători, puşcăriaşi, parvenţi şi lichele. Adică fix ăia pe care ziariştii de la începutul anilor ‘90 îi puneau la zid şi îi împuşcau fără somaţie. Putem să-i înjurăm de la prima oră şi până seara pe moguli, dar nu e vina lor că au plimbat caşcavalul prin faţa şoriceilor lacomi care şi-au prins lăbuţele în capcană.

Patronii de presa au făcut afaceri: au cumpărat conştiinţe, le-au ambalat şi le-au livrat publicului. Şi o fac în continuare. Pe criză, norocul i-a lovit tot pe moguli, pentru că acum cumpără mai ieftin. Tot conştiinţe. Doar că nu mai vânează nu ştiu ce nume greu de ziarist cu epoleţi şi plin de decoraţii, ci încarcă rapid camionul, cam cum sunt urcaţi muncitorii cu ziua pe platforme în Mexic.

Asta au făcut toţi, asta face şi Bobby Păunescu acum, care a preluat de la Michael Ringier o parte din gaşca de la Evz şi Capital. Poate le-a făcut un bine, pentru că trustul elveţian e într-o gaură mare de anul trecut, iar ştirile mele despre momentele grele prin care trece erau privite superior. Acum s-a terminat, iar în curând veţi vedea că Ringier va închide tot ce are sau va vinde. De ieri, Corneţeanu negociază pentru Patriciu cumpărarea tabloidului Libertatea, aşa cum anunţam de anul trecut. O va cumpăra probabil, cu toate că nu văd rostul.

Revenind la marea frământare a comentatorilor privind pierderea independenţei Evz, trebuie să mărturisesc că este o naivitate să crezi că presa a fost vreodată libera. Momente de nebunie a avut, curaj cât cuprinde, dar până la un punct. Mai exact până când patronul a spus stop. Vă reamintesc doar interzicerea serialului de investigaţii Cupola. Şi nu o face neaparat ca un x ziarist s-a apucat să facă anchete devastatoare, iar el este măcinat de invidie profesională, ci pentru că un articol îi poate dărâma o relaţie financiară sau un parteneriat, de care bietul gazetar n-avea de unde să ştie. Totul până la bani. Au trecut vremurile când ziarele se vindeau în prostie, iar remorci de bani intrau uneori ilegal în buzunarele patronilor care-şi plăteau salariaţii pe convenţii civile sau la negru. Taxele tot mai dure au dus la înrăirea mogulilor, mai mici sau mai mari. Disperaţi, ei au căutat portiţe de scăpare până li s-a blocat rotativa care tipăreşte bani, hârtii care veneau din publicitatea de la stat, de la diverse aranjamente sau din santaj. Şi-au început să scape de balast, adică fix la pechinezii democraţiei.

Aruncaţi din menajeria în care s-au obişnuit două decenii să latre la comandă sau în tonul potrivit cu publicaţia la care prestau, ziariştii au ocazia acum să respire parfumul libertăţii. O libertate care miroase a foame, a panică şi a teamă.

De la trecutul din cuşcă la prezentul din afara gratiilor e o mare distanţă, iar ea se măsoară în caşcaval. Cei rămaşi vor continua să fie câinii de pază ai mogulilor, cei mai mulţi în vizorul justiţiei, care păstrează a patra putere în stat ca armă în războaie politice, economice şi juridice. Şi mă repet: nu mogulii au distrus ideea de presă, ci ziariştii lacomi şi incompetenţii ajunşi în poziţii de vârf prin tehnici cunoscute: servilism deosebit în slujba şefului.

În această poveste dramatică sunt implicaţi atât mogulii. cât şi jurnalistii. De moguli nu-mi va fi niciodată milă şi nici de şefii incompetenţi care vor cădea mereu în picioare, pentru că nici pechinezi nu sunt, ci nişte mâţe cu şapte vieţi.

Îmi va fi milă de ziariştii care au vrut să-şi facă meseria strecurându-se printre interesele patronilor şi evitând aroganţa genială a şefilor. Şi-mi mai pare rău de câinii de altădată, care păreau lupi scăpaţi în stână, iar acum fac sluj şi latră la comandă. Piţigăiat, caraghios, umilitor, dar latră.

În concluzie: a cumpăra o armată de pechinezi nu e mare brânză. Până la urmă, zgomotul făcut de micuţi va fi ignorat, aşa cum au început să o facă de ceva vreme cititorul şi telespectatorul.

Întoarcerea spre meserie va fi aproape imposibil de realizat sub biciul unui mogul. Nu spun imposibil pentru că scăpări vor fi întotdeauna şi poate se vor trezi mogulaşii care n-are valoare investiţia dacă o ţine în lesă. Dar, repet ce spun de mult: adevărata presă se va face în curând doar pe internet. Şi parcă sună mai frumos să mori ca un lup urlând şi muşcând, decât ca un pechinez călcat din greşeală pe cap de stăpân.

sursa: www.reportervirtual.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.