Ziarul electronic al arădenilor

Prefectul Aradului: „Angajaţii Primăriei să nu intre în panică!“ UPDATE: VEZI reacţia lui Falcă

OLYMPUS DIGITAL CAMERARidicarea plafonului de salarii pentru personalul din administrația locală a fost tema unei dezbateri la care au participat reprezentanți ai municipalității și directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad și care a fost mediată de prefectul județului.

Dezbaterea a fost organizată în urma unei solicitări a consilierului municipal Marin Lupaș, după ce în ședința Consiliului Local Municipal a fost amânată aprobarea bugetului municipiului pentru anul 2015.

Aprobarea bugetului a fost amânată deoarece nivelul cheltuielilor de personal aprobat de Guvern nu acoperă necesarul de funcționare al serviciilor publice locale, fapt care ar duce la concedieri masive şi chiar la închiderea unor instituţii din subordinea administraţiei locale.

La dezbatere au participat viceprimarii Aradului, Levente Bognar şi Cătălin Ţiţirigă, alături de mai mulţi funcţionari ai Primăriei, şi directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, Marius Frăgănescu.

„Am analizat împreună cu cei prezenţi situaţia creată. Am convenit împreună că vom face demersurile necesare pentru ca Primăria Arad să obţină din partea Ministerului Finanţelor Publice aprobarea pentru un plafon salarial care să îi permită funcţionarea optimă, în baza legii. Concret, Primăria Arad va adresa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad o nouă solicitare, detaliată. Directorul Marius Drăgănescu va însoţi această solicitare cu o argumentaţie proprie, pe care o va semna împreună cu mine şi o vom adresa ministrului Darius Vâlcov“, a declarat Cosmin Pribac, prefectul județului Arad.

Prefectul a mai spus că, pe lângă aceste demersuri instituţionale, viceprimarul Levente Bognar a solicitat o dezbatere publică la care să participe parlamentarii pentru a modifica prevederile legale, care datează din 2010, prin care este instituit plafonul de salarizare pentru administraţiile locale.

„Consider că această problemă este de natură strict administrativă şi am convingerea că va fi soluţionată favorabil. Nu este cazul ca angajaţii Primăriei să intre în panică şi să se gândească la concedieri sau la probleme legate de salarizare. Din păcate, constat că se încearcă din nou politizarea unui subiect care în realitate ţine strict de administraţia publică. Eu conduc o instituţie nepolitizată şi în activitatea pe care o desfăşurăm nu este nevoie să intervină parlamentarii, indiferent că sunt de la putere sau din opoziţie. În mandatul meu de prefect, voi continua să ţin instituţia departe de jocurile politice, indiferent cât de mult se vor supăra cei care erau obişnuiţi în trecut să îi facă agenda prefectului”, a mai spus prefectul județului Arad, Cosmin Pribac.

UPDATE:

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă transmite următorul punct de vedere în urma comunicatului de presă emis de Prefectură după invitația la discuții a reprezentanților Primăriei pe tema plafonului insuficient al cheltuielilor de personal dispus de la nivelul ANAF:

Invitația de a discuta astăzi subiectul plafonului insuficient pentru cheltuielile de personal aprobat pentru municipiul Arad dovedeste faptul că solicitările de până acum ale Primăriei au fost ignorate iar Prefectura este parte la această nedreptate făcută orașului.

Constatăm că Prefectul se preface că nu știa că responsabilitatea diminuării plafonului de cheltuieli revine Agenției Județene de Administrare Fiscală, instituție din subordinea sa. Decizia arbitrară, fără nici un criteriu obiectiv. crează consecințe iar astfel Prefectului îi revine responsabilitatea concedierii multor oameni din instituțiile orașului. Mai mult, prin concedierile care vor trebui făcute, Filarmonica și Poliția Locală se vor autodesființa pentru că nu vor mai avea minimul de angajați să-și îndeplinească atribuțiile.

Astăzi, după ce a văzut cifrele, Prefectul susține că se alătură demersurilor legitime ale Primăriei. Dar Primăria face aceste demersuri de multe luni, iar greșeala este a instituției din subordinea Guvernului. Este de datoria Prefectului ca reprezentant al Guvernului, să o repare. Cerem în continuare, așa cum s-a convenit în cadrul Consiliului Local Municipal cu toți liderii de grupuri, ca vineri 27 februarie, în fața parlametarilor arădeni inclusiv din PSD, Prefectul să dea toate explicațiile și să justifice de ce s-a ajuns aici.

Domnule Prefect, ca reprezentat al Guvernului Ponta propus și susținut de parlamentarii PSD, veți fi răspunzător de închiderea a două instituții ale orașului, de concedierea angajatilor din asistență socială și teatru, de privarea de dreptul la asistență a unor persoane cu handicap. Prin condierile care vor trebui făcute la Primărie, arădenii vor avea de suferit pentru că serviciile publice nu mai pot funcționa normal. Lupta pe care PSD și Prefectura o duc de câțiva ani împotriva intereselor arădenilor a ajuns deja la limită: până și aleșii PSD din Consiliul Local dezaprobă ceea ce se întâmplă.

În aceste condiții aveți doar două opțiuni: să rezolvați problema pe a creat-o structura aflată sub umbrela Prefecturii sau să renunțați la funcție, pentru a lăsa locul unei persoane capabile și responsabile față de arădeni

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Primăria Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE 2

Consilierii municipali Geanina Pistru și Sergiu Bîlcea, co-președinți ai Organizației Municipale a PNL Arad, arată cu degetul spre prefectul Cosmin Pribac, spunând că acesta evită să-și asume responsabilitatea asupra problemei iscate de plafonul de cheltuieli de personal al municipiului Arad.

„În primul rând, trebuie să spunem că Primăria a făcut mai multe solicitări prin care a arătat că plafonul de cheltuieli de personal aprobat pentru municipiul Arad este insuficient pentru ca instituțiile să funcționeze așa cum trebuie.

Până acum, toate aceste solicitări au fost ignorate, atât de Instituția Prefectului, cât și de Agenția Județeană de Administrare Fiscală, instituție aflată în subordinea Prefecturii. Aflăm astăzi, de la domnul Prefect, că acesta nu știa că responsabilitatea diminuării acestui plafon de cheltuieli era responsabilitatea Finanțelor, sau mai bine spus se preface că nu știa. De fapt, domnul Prefect încearcă să evite asumarea responsabilității asupra acestei probleme”, a declarat consilierul municipal Geanina Pistru.

În același timp, consilierul municipal Sergiu Bîlcea cere, în continuare, ca vineri să aibă loc o întâlnire în care Prefectul să explice în fața tuturor consilierilor municipali și a tuturor parlamentarilor arădeni de ce s-a ajuns la această problemă, așa cum s-a stabilit în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de marți.

„Se pare că, deși până acum a ignorat solicitările Primăriei, văzând reacția tuturor consilierilor locali și situația în care s-a ajuns datorită plafonului de cheltuieli de personal prea mic, Prefectul Cosmin Pribac s-a panicat și a solicitat el ca o întâlnire între reprezentanții Primăriei, cei ai Prefecturii și directorul ANAF să aibă loc de urgență, iar această întâlnire a avut loc astăzi.

Totuși, cerem în continuare ca decizia luată împreună cu toți consilierii în ședința de CLM de marți să fie respectată. Mai exact, ca domnul Prefect să explice, vineri, în fața tuturor consilierilor municipali și în fața tuturor parlamentarilor arădeni, de ce s-a ajuns la acaestă situație și de ce până acum au fost ignorate solicitările Primăriei.

Prefectul nu trebuie să se mai prefacă că nu știa ce se întâmplă și să își asume responsabilitatea în cazul în care ministrul Finanțelor decide să nu mărească plafonul, pentru că singura soluție de a ne încadra în plafon este concedierea mai multor angajați din instituții precum Primăria, Filarmonica, Teatrul, Poliția Locală sau DDAC, lucru care poate duce până la autodesființarea unora din aceste instituții”, a declarat consilierul municipal Sergiu Bîlcea.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de Comunicare PNL Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

CITITI SI:

Aradul, fără buget. Se anunță concedieri în administrație

Parlamentarii PNL Arad solicită mărirea plafonului de cheltuieli de personal

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.