Ziarul electronic al arădenilor

Prea mult sacrificiu…

Stau de multe ori şi mă gândesc unde a greşit poporul ăsta atât în faţa lui Dumnezeu de a ajuns iar (şi iar) în faza generaţiei de sacrificiu. Veşnica generaţie de sacrificiu! De parcă nu se mai termină acest coşmar…

Sorin Ghilea

Dar oare aceste probleme nu vin tocmai din cauza mentalităţii nostre păguboase, neşansei care a mers braţ la braţ cu românii încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Şi nu întâmplător fac referire la acest moment din istoria României. N-am ştiut nici atunci cum nu prea ştim nici acum să ne jucăm cărţile în avantajul nostru.

Dacă ar fi să răsucim adevăratele pagini ale istoriei acestui război, am ajunge la concluzia că noi, românii, ne numărăm printre puţinele state care au plătit mult (inimaginabil de mult) de pe urma acestui război. Atunci când s-a semnat armistiţiul de la Yalta, România a strălucit prin absenţă. Iar alţii au pus pe umerii acestei ţărişoare saci grei plini cu datorii şi obligaţii de tot felul.

Poate că nu ştiu prea mulţi câţi ani a tot plătit România despăgubiri de război, de parcă noi, întreaga populaţie, am fi stat cu mâinile încrucişate aşteptând, ascunşi prin pivniţe, să fim eliberaţi de alţii. Am plătit şi pentru că am fost aliaţi cu fasciştii dar şi pentru că am întors armele. Am plătit şi pentru că i-am adus pe ruşi în ţară dar şi pentru că i-am aşteptat pe americani. Pentru toate acestea am plătit. Cu vârf şi-ndesat!

Peste două miliarde de dolari americani şi vieţile atâtor oameni nevinovaţi. A plătit poporul ăsta. Ca să nu mai vorbesc de milioanele de tone de cereale, produse petroliere şi câte şi mai câte. Toate acestea ,,decurgând” firesc dintr-o simplă semnătură dată pe armistiţiu de Lucreţiu Pătrăşcanu.

Ţara asta a fost îngenunchiată de comunişti fără minte, unii chiar analfabeţi, dar şi de unele state care nu ne prea aveau la suflet. Documente extrem de veridice dovedesc cum că am fost vânduţi de ruşi, de comunişti, de englezi şi chiar de americani ( în timpul negocierilor americanii livrau la ,,pachet” ruşilor corespondenţa diplomatică dintre români şi anglo-americani).

Culmea, singurii care nu ne-au vândut ieftin sau chiar pe nimic au fost nemţii. Ei ne-au ocupat şi atât… Un istoric îmi spunea că în cel de-al Doilea Război Mondial am fost ,,ocupaţi” atât de nemţi cât şi de ruşi. Nemţii căutau să cucerească teritorii pe când ruşii se răzbunau pentru îndrăzneala acestui popor mic de a insista pentru Basarabia şi Bucovina. Pactul Ribbentrop-Molotov ne-a mai vândut încă o dată…

Iar acum, după 65 de ani de la acele evenimente stau să mă gândesc cum trebuia să procedeze românii pentru a nu mai plăti facturi interminabile.

La 20 de ani de la revoluţie suntem iarăşi în faza de a plăti daune de… democraţie, de data aceasta.

Am vrut să fim europeni, democraţi cu papion, membrii UE, NATO sau mai ştiu eu ce organizaţii, comitete şi comisii…

Suntem la masa bucatelor? Suntem! Mă rog, chiar dacă nu scoatem noi capul de sub masă dar nu putem spune că nu stăm la masă cu marile puteri.

Păi dacă stăm la masă cu marile puteri se presupune că atunci când vine ,,ospătarul” cu nota de plată suntem în stare să ne plătim partea. Se presupune…

(baricada.ro)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.