Ziarul electronic al arădenilor

Povestea cazinoului din Arad

Mărire şi decădere – acesta este, pe scurt, parcursul clădirii vechiului cazinou din Arad, care s-a bucurat iniţial de prestigiu, ajungând în prezent să fie abandonat, lăsat să se degradeze, în ciuda faptului că este vorba despre un monument istoric.

Povestea cazinoului din Arad este asemănătoare de fapt cu cea a celebrului Cazinou Constanţa, emblema oraşului turistic de la malul Mării Negre. Din păcate, ambele se află într-o situaţie dramatică în prezent, dar pentru amândouă se speră la un viitor mai bun, demn de trecutul prestigios.

Cazinoul din Arad este situat pe Bulevardul General Dragalina nr. 27. Realizată în stil neobaroc şi neoclasic, construcţia a fost finalizată în anul 1872. Vorbim aşadar de aproape un secol şi jumătate de istorie! De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse destinaţii, de la sală de expoziţii şi evenimente la cazino veritabil. În momentele sale de glorie, clădirea reprezenta un loc frecventat de “lumea bună” a Aradului, dar şi de străini.

Deşi este situat în centrul oraşului, având un potenţial turistic şi economic enorm, vechiul cazino din Arad a fost abandonat în mai multe rânduri de-a lungul istoriei, aceasta fiind şi situaţia din prezent.

Degradarea clădirii este destul de avansată atât la exterior, cât şi în interior, fiind necesară o renovare completă. Autorităţile nu par să găsească o soluţie în acest sens, explicând că este vorba despre o proprietate privată şi nu publică, chiar dacă este monument istoric.

Conform unui ghid online al oraşului Arad, Cazinoul a avut iniţial o grădină de vară, ideală pentru perioadele calde din an. De asemenea, în faţa clădirii era amenajat un patinoar pe timp de iarnă. Vechiul Cazinou din Arad a atras de-a lungul timpului numeroase personalităţi ale vremii precum Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio-Pop, Ioan Suciu sau Salacz Gyula. I

nteresant este că de această clădire se leagă şi momente din istoria unei mărci de bere cu o lungă istorie în România şi anume Timişoreana. În cadrul unor evenimente organizate în acest loc, berea a primit o medalie de bronz şi una de argint.

În vremurile actuale, tot mai multe persoane preferă jocurile de cazino online, unde prestigiul este împrumutat în mediul virtual, iar distracţia este posibilă oriunde şi oricând, în cele mai sigure condiţii. În România există acum platforme web de cazino licenţiate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.

Piaţa offline de jocuri de acest gen are însă farmecul său, iar existenţa locaţiilor offline în marile oraşe este importantă inclusiv pentru sectorul turistic. Pe de altă parte, indiferent care va fi destinaţia vechiului Cazinou din Arad, important este ca această clădire cu rezonanţă istorică să îşi regăsească locul pe care îl merită pe harta turistică şi economică a oraşului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.