Ziarul electronic al arădenilor

Polul de creştere economică Timişoara-Arad, în vizorul autorităţilor

polDezvoltarea Polului de creştere economică Timişoara-Arad rămâne în vizorul autorităţilor locale şi centrale, proiectul având un orizont de materializare anul 2030.

În acest sens, la Timişoara a avut loc, joi, conferinţa cu tema „Implicarea asociaţiilor de tip «Zone metropolitan» în dezvoltarea teritorială“, în care membrii Federaţiei Zonelor Metropolitane şi a Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creştere Timişoara au adus în dezbatere implementarea strategiilor de dezvoltare teritorială.

„Această întâlnire va avea ca rezultat semnarea unui acord de parteneriat între FZMAUR şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru implementarea planurilor de dezvoltare teritorială.

Acordul de parteneriat este important pentru că zonele metropolitane şi sistemele urbane sunt jucători foarte importanţi în teritoriu, sub toate aspectele, începând de la dezvoltarea economică şi continuând cu dezvoltarea echilibrată a teritoriului, cu coeziunea şi cu competitivitatea lui. Este o reţea care defineşte România şi care sprijină dezvoltarea României în mod foarte energic (…)“, a declarat presei Mihaela Vrabete, secretar de stat în MDRAP.

Următorul pas în acest demers va fi făcut luni, la Academia Română, unde se va pune în discuţie prima schiţă de plan de acţiune a acestor parteneriate, pentru anul 2017, concretizându-se mai apoi prin propuneri legislative, în măsuri de politici publice şi pachete de proiecte prioritare şi măsuri manageriale de implementare.

Potrivit primarului Timișoarei, Nicolae Robu, până în anul 2030, în România s-ar putea contura cel mai puternic pol de dezvoltare economică pe axa Timişoara-Arad, în cadrul unui concept de dezvoltare sinergică, susţinut de edilii celor două municipii.

„Este o zonă în care vorbim de o populaţie de aproape 1 milion de locuitori, iar dacă ar fi să intrăm în detalii, am putea invoca o serie de argumente şi de atuuri ale unei aglomerări urbane Timişoara-Arad şi o sumă de avantaje care s-ar obţine printr-o dezvoltare într-un astfel de concept“, a declarat Nicolae Robu.

Acest pol de dezvoltare ar presupune construirea unor parcuri industriale bine definite – unul comun ar putea fi la Orţişoara -, coordonate de ADR Vest, a zeci de blocuri pentru angajaţii care vor lucra acolo, a două noi coborâri de pe autostradă, câte una în fiecare judeţ.

Ca elemente de bună practică deja atacate de cele două municipii au fost prezentate, joi, conceptul ”Timişoara – smart city”, modul de pregătire al proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 sau conceptul de dezvoltare metropolitană comună pe axa Arad – Timişoara.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.