Ziarul electronic al arădenilor

Polițiștii locali din Arad vor fi prezenți în zonele în care se consumă „șoricioaică“

Polițiștii locali din cadrul Biroului Activitate și Control Comercial au făcut verificări la 13 puncte de lucru care comercializează produsul denumit Megalon Pasta, acesta fiind o momeală raticidă gata de utilizare, bazată pe un anticoagulant activ, cunoscut ca Bromadiolone, eficace împotriva soarecilor și șobolanilor.

Prețul de vânzare variază între 5 – 15 lei/cutie, produsul comercializându-se  în ambalaje de 100 – 400 grame, sub formă de grăunțe sau pastă.

Achiziționat liber din comerț, Megalon Pasta este utilizată, însă, și la fabricarea unor droguri cu un grad mare de periculozitate.

Accesibilitatea sa determină consumatorii ocazionali sau sistematici să ignore gustul amar, a cărui cauză este intenția producătorilor de Megalon Pasta de a preveni înghițirea accidentală de către copii.

Verificările punctelor de lucru aminitite au survenit în cartierele Aurel Vlaicu, Grădiște, Micălaca, Aradul Nou, Sânnicolau, Piața „Mihai Viteazul“ și fac parte dintr-o campanie a DGPLA și Primăriei Muniucipiului Arad desfășurată pe mai multe planuri:

a) prevenție

b) identificarea în teren a consumatorilor

c) gestionarea operativă a incidentelor determinate de consumul de șoricioaică

d) colaborarea cu instituțiile de asistență socială/ONG ce sprijină victimele consumului de droguri.

Gravitatea utilizării acestui produs, alături de aurolac și alte asemenea produse obținute din combinarea unor substanțe comercializate liber rezidă atât în efectele fizice și neurologice, cât și în modificările comportamentale temporare și permanente pe care le induc.

Specificul celor două „droguri populare” prezentate influențează și modul de abordare a acestei provocări de către polițiștii locali arădeni.

Aceștia vor fi prezenți la primele ore ale dimineții în zonele unde se consumă șoricioaica, când consumatorii își revin din starea produsă de drog: Boul Roșu, Piața „Avram Iancu“, Zona Gării, Cartierul Checheci.

În cazul aurolacului, alocarea resurselor limitate ale serviciilor de ordine și liniște publică va avea în vedere tendința persoanelor dependente de a relua consumul după un interval de câteva zile de refacere a organismului (această etapă survenind adesea în locații izolate din oraș sau în imobile abandonate/puse la dispoziție de proprietari).

Identificarea, intervievarea, sancționarea consumatorilor ce desfășoară acțiuni de natură contravențională urmează să atingă etapizat maximul în săptămânile următoare, în raport cu resursele actuale ale DGPLA.

Ulterior, ritmul intervențiilor în teren va fi menținut constant. În acest context, DGPLA apelează la sprijinul cetățenilor și al ONG cu expertiză/resurse în domeniu în vederea punerii în aplicare a unei strategii unitare a administrației arădene de limitare a impactului substanțelor psihotrope achiziționabile în mod legal asupra consumatorilor și a comunităților în care aceștia își fac simțită prezența.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DGPLA. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.