Ziarul electronic al arădenilor

Poliţişti de frontieră, implicaţi în trafic de migranţi

politist-de-frontieraDIICOT Timişoara a anihilat, joi, o reţea de traficanţi de migranţi, care acţiona în zona Arad şi care beneficia de sprijinul a doi poliţişti de frontieră, faptele fiind înregistrate în anul 2011.

Gruparea care se ocupa cu traficul de migranţi era condusă de o femeie, iar din filieră mai făceau parte un ofiţer al Poliţiei de Frontieră din Arad şi un fost subofiţer de la Poliţia de Frontieră care în trecut a lucrat la o Secţie de Poliţie din Arad,  potrivit unor surse din rândul anchetatorilor,

Sursele citate au mai arătat că gruparea a dus o mulţime de transfugi peste graniţă, majoritatea afro-asiatici, racolaţi din Centrele de Tranzit din Timişoara şi Bucureşti.

Mai întâi migranţii erau transportaţi la Arad unde erau cazaţi o zi sau două într-o casă din oraş, apoi erau trecuţi peste graniţă spre vestul Europei.

Anchetatorii au identificat cel puţin trei grupuri care au fost ajutate să treacă astfel fraudulos graniţa.

Pentru aceste servicii, migranţii plăteau, doar pentru transport, sume cuprinse între 700 şi 2.000 de euro de persoană.

Sursele citate au mai precizat că un cetăţean din Palestina făcea parte din grupare şi avea misiunea de a organiza plecările. Bărbatul este acum dat dispărut şi căutat de către poliţişti.

Totodată, poliţiştii de frontieră care făceau parte din această grupare asistau la îmbarcarea migranţilor, apoi supravegheau traseul pentru a se asigura că grupul ajunge cu bine peste graniţă.

Subcomisarul Sergiu Mârza, care lucrează pe linia combaterii infracționalității transfrontaliere în cadrul Poliției de Frontieră Arad și Traian Ciul, fost agent de poliție (a demisionat în urmă cu trei ani, iar între timp a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru că s-a urcat la volan cu o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge), aveau rolul de antemergători  ai mașinilor care transportau migranți din România în Ungaria.

În urma celor opt percheziţii care au loc joi dimineaţă în Arad, în acest dosar, opt persoane vor fi duse la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Timişoara.

Suspecţii vor fi cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

„Acţiunea este pe un dosar mai vechi, faptele sunt comise în 2011, iar astăzi s-a declanşat respectivul dosar pentru a fi finalizat faţă de toţi membrii grupării, inclusiv de palierul de sprijin al activităţilor infracţionale.

Nu sunt fapte recente; este o grupare de trafic de migranţi care acţiona în zona Arad la momentul respectiv şi cu sprijinul a doi poliţişti de frontieră la acel moment, care aveau rolul de a le proteja acţiunile de la acel moment, când încărcau migranţii şi când se deplasau către frontieră.

La ultimul transport monitorizat la momentul respectiv, transportatorii şi călăuza au fost prinşi şi arestaţi de către autorităţile ungare şi au suferit după aceea o condamnare cu executare, din care s-au eliberat în Ungaria în urmă cu vreo şase luni, moment în care, revenind în ţară, au fost reluate cercetările faţă de ei să vedem dacă cumva şi-au reluat activităţile infracţionale.

Astăzi s-a declanşat acel dosar pentru a fi finalizat faţă de toţi membrii grupării, inclusiv de palierul de sprijin al activităţilor infracţionale“, a declarat Alex Florenţa, procuror-şef al DIICOT Timişoara.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.