Ziarul electronic al arădenilor

Poliţist reţinut de DIICOT. Oferea „ponturi“ unor spărgători de lux

Un poliţist a fost reţinut de procurorii DIICOT sub acuzaţia că avertiza membrii unei grupări de spărgători de lux, care operau și în Arad, că sunt monitorizaţi de procurori şi oferea „ponturi“ despre locuinţe, spaţii comerciale sau autoturisme care puteau fi jefuite.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Adrian Sav a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, divulgarea de informaţii nepublice şi luare de mită.

DIICOT susţine că Adrian Sav, poliţist în cadrul IPJ Timiş – Serviciul de Investigaţii Criminale (până în toamna anului 2017), în prezent la IPJ Timiş – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, este afiliat unor grupări infracţionale care acţionează pe raza municipiului Timişoara, rolul acestuia fiind acela de a sprijini activitatea respectivelor grupări, prin oferirea de informaţii legate de eventualele anchete care îi vizează sau de date nepublice, care pot constitui veritabile ‘ponturi’ pentru derularea cu succes a unor spargeri.

Astfel, poliţistul este acuzat că a avertizat membrii unei grupări de spărgători de lux că sunt monitorizaţi de DIICOT. Gruparea opera la nivelul judeţelor Timiş, Arad şi Caraş-Severin, fiind specializată în comiterea de furturi la „pont“ din locuinţe şi spaţii comerciale.

De asemenea, în luna iunie 2017, poliţistul i-a avertizat pe membrii grupării că urmau să aibă loc percheziţii domiciliare, informaţie care le-a permis membrilor grupului să fugă, cu consecinţa îngreunării tragerii acestora la răspundere penală.

În plus, poliţistul Adrian Sav este acuzat că furniza informaţii din dosare, cu referire la existenţa unor sume de bani sau bunuri valorificabile de către diferite persoane sau în anumite locaţii, care puteau constitui veritabile „ponturi“ pentru gruparea infracţională, în vederea organizării unor spargeri ulterioare.

Conform DIICOT, Adrian Sav avea acces la majoritatea dosarelor instrumentate la nivelul serviciilor unde a activat (S.I.C., respectiv S.I.C.E.), poziţie din care obţinea informaţii din respectivele dosare, cu referire la existenţa în anumite locaţii a unor sume de bani sau bunuri valorificabile, informaţii pe care le divulga către apropiaţii săi din mediul infracţional local.

În schimbul acestor informaţii, poliţistul solicita un procent de până la 30% din sumele obţinute în urma derulării unor spargeri în locaţiile indicate.

Pe de altă parte, el este acuzat că verifica în bazele de date ale Poliţiei, la solicitarea infractorilor, date legate de domiciliul unor persoane sau proprietarii unor autoturisme, informaţiile astfel furnizate facilitându-le membrilor grupării stabilirea cu precizie a locaţiilor unde intenţionau să dea spargerile.

Frecvenţa cu care poliţistul furniza astfel de date nepublice era săptămânală, în schimbul acestor servicii el primind constant diferite sume de bani.

Adrian Sav va fi prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia Generală Anticoruptie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.