Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE: Poliţia în alertă din cauza unei diplome din Primăria Arad

mascatiReprezentanţii Poliției Municipiului au cerut Primăriei Arad să dea explicaţii cu privire la o diplomă în limba maghiară, care este expusă pe holul Palatului Administrativ.

De asemenea, Prefectura județului și Poliția Municipiului au mai cerut Primăriei să precizeze locurile unde pot fi arborate steagurile altor state, alături de steagul României.

În replică, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că „Prefectura şi Poliţia au treburi mult mai serioase de rezolvat decât să se ocupe de diplome pe pereţi”.

„Urmare a solicitării Instituţiei Prefectului Arad cu privire la verificarea petiţiei domnului Angel Popescu, preşedintele Partidului Noua Dreaptă, filiala Arad, care reclamă existenţa în incinta Primăriei municipiului Arad, lângă biroul domnului Bognar Levente, a unei diplome în limba maghiară, vă rugăm să ne comunicaţi ce reprezintă respectivul tablou, motivul pentru care a fost amplasat în incinta instituţiei şi dacă sunt respectate normele legale în vigoare în acest sens”, se arată în cererea Poliției Municipiului Arad.

În cursul zilei de luni, primarul Gheorghe Falcă a explicat, într-o conferință de presă, că diploma (foto) la care a făcut referire Poliţia şi Prefectura reprezintă o fotocopie a unui document din anul 1869, când primarul de atunci al Aradului, Atczel Peter, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

„Dragă Prefectură, dragă Poliţie. Aveţi atât de multe treburi de făcut în oraş şi veniţi să ne întrebaţi de diplome pe pereţi? Cred că e prea mult. Dragă Prefectură, care ne-aţi închis uşa în prima zi de relaţionare, e absurd ceea ce faceţi. E posibil să ne şi dea amendă…”, a afirmat primarul Gheorghe Falcă.

În răspunsul Primăriei la cererea polițiștilor se menționează că „în anul 2008, Primăria municipiului Arad a amenajat pe holurile instituţiei o expoziţie permanentă cuprinzând tablouri, fotografii, hărţi, diplome, şi alte documente ilustrând personalităţi şi evenimente din istoria locală şi aspecte din viaţa comunităţii arădene din secolele XVIII-XX. Documentele expuse sunt înscrisuri istorice în limbile română, maghiară, germană, latină, sârbă sau ebraică”.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că expoziţia este foarte apreciată de toţi vizitatorii Palatului Administrativ, fie ei cetăţeni ai Aradului, membri ai unor delegaţii oficiale, turişti români şi străini.

Falcă a mai spus că Prefectura a solicitat Primăriei să precizeze locurile din Arad unde există alte steaguri arborate, decât cele ale României.

„Vă adresăm rugămintea de a ne comunica în cel mai scurt timp posibil locurile publice stabilite de dvs. în care este permisă arborarea în permanenţă a drapelelor altor state împreună cu cel al României”, se arată în cererea Prefecturii.

Falcă a afirmat că, cel mai probabil, cei de la Prefectură se refereau la drapelul Ungariei, care este arborat în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, alături de steagul României şi cel al Uniunii Europene.

„Prefectul Aradului nu a fost niciodată la o întâlnire în Parcul Reconcilierii. Parcul Reconcilierii este un parc reglementat prin hotărâre de Guvern, în anul 2004, când exista Guvern PSD. Conform construcţiei, în Parcul Reconcilierii există trei steaguri: steagul UE, steagul României şi steagul Republicii Ungaria. Credem că Prefectura cunoaşte aceste lucruri şi, totuşi, insistă să justificăm de ce există un steag în plus acolo. Nu ştiu dacă aceşti oameni au înţeles că am intrat în UE”, a afirmat primarul Aradului.

UPDATE

Precizări privind tabloul afișat pe holul Primăriei Arad și solicitarea privind locurile de arborare a drapelelor altor state

Instituția Prefectului – Județul Arad, ca orice instituție publică din România, este obligată de lege să răspundă în termen legal oricărei petiții înregistrate, indiferent de conținutul acesteia sau de petent. De asemenea este obligată să facă toate demersurile necesare pentru a oferi un răspuns cât mai complet petentului, inclusiv prin apelul la informații provenite de la alte instituții.

În data de 28.11.2014, la Instituția Prefectului a fost înregistrată o petiție în care se reclama „existența pe peretele de lângă ușa viceprimarului Bognar a unei imagini înrămată tablou de mici dimensiuni într-o limbă străină”. A doua zi, petiția a fost transmisă spre soluționare Inspectoratului de Poliție Județean Arad care în urma cercetărilor a comunicat Instituției Prefectului că „nu există probe ori indicii despre săvârșirea vreunei fapte penale sau contravenționale, respectiv afișarea în instituții publice a copiei unui înscris într-o limbă străină nu contravine legii”.

La Instituția Prefectului au fost depuse în ultimele luni cel puțin cinci petiții distincte care reclamau arborarea unor drapele aparținând altor state în mai multe locuri din Municipiul Arad.

În data de 28.11.2014, Instituția Prefectului a trimis o adresă către Primăria Municipiului Arad prin care adresa rugămintea de a i se comunica locurile publice stabilite în care este permisă arborarea în permanență a drapelelor altor state împreună cu cel al României, în conformitate cu art. 6 din Hotărârea de Guvern cu nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României.

Până la această dată, Primăria Municipiului Arad nu a transmis un răspuns solicitării făcute pe data de 28 noiembrie a anului trecut. Precizăm că în Hotărârea de Guvern amintită sunt prevăzute cazurile în care pot fi arborate drapelele altor state prin decizii ale autorităților administrației publice locale.

Instituția Prefectului va acționa în continuare strict în baza reglementărilor legale în vigoare pe măsură ce informațiile solicitate vor fi comunicate în mod oficial.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Prefectura Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

diploma

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.