Ziarul electronic al arădenilor

Podul Traian, iluminat arhitectural

pod traianPodul Traian din municipiul Arad va fi iluminat arhitectural, Primăria și firma care a concesionat serviciile de iluminat public în oraş aflându-se în faza de elaborare a documentaţiilor pentru acest proiect.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că reprezentanţii companiei Elba au finalizat proiectul tehnic privind iluminatul arhitectural pentru Podul Traian, acesta urmând să fie aprobat într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal.

Conform primarului, podul va fi iluminat cu lumină galbenă, va avea montate baghete luminoase, atât la bază, cât şi pe pile, şi reflectoare pe grinzile din consolă.

„În perioada următoare vom solicita avizele necesare pentru implementarea proiectului, în special cele de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, pentru că podul este monument istoric. Proiectul tehnic va fi aprobat într-o şedinţă a Consiliului Local Municipal şi sperăm ca, în primăvara anului 2016, Aradul să aibă şi Podul Traian iluminat modern din punct de vedere arhitectural”, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a mai adăugat că proiectul tehnic privind iluminatul arhitectural al Podului Traian a fost făcut după modelul Podului Libertăţii din Budapesta.

Gheorghe Falcă a mai spus că, până acum, nu s-a putut lucra la amenajarea iluminatului arhitectural la Podul Traian, deoarece acesta a fost în garanţie, după finalizarea lucrărilor de modernizare.

Podul Traian din Arad, construit între 1910-1913, a fost reabilitat cu fonduri europene în cadrul proiectului „Reabilitarea centrului istoric vechi al municipiului Arad”, în valoare totală de 54,6 milioane de lei.

În 2010, la 100 de ani de la darea în folosință, podul a fost închis circulației, atât rutiere, cât și pe linia de tramvai, și a intrat într-un proces de reabilitare generală, în cadrul proiectului de reabilitate a centrului istoric al municipiului Arad, finanțat în proporție de 85% din fonduri europene.

Lucrările au durat doi ani, iar redarea în folosință a podului s-a făcut în 24 martie 2012.

Primarul Falcă a mai anunțat că următorul obiectiv din municipiu care va fi iluminat arhitectural va fi Biserica Evanghelică Luterană (Biserica Roşie).

Falcă a precizat și că municipalitatea intenţionează să editeze un volum de prezentare a Aradului, în care vor fi cuprinse obiective turistice şi de for public, care sunt iluminate arhitectural, precum Palatul Administrativ, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, pasarela pietonală peste râul Mureş.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.